You are currently viewing ZDRAVSTVENE PREDNOSTI TRČANJA
Izvor: pixabay.com

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI TRČANJA

Nije tajna da je trčanje zdravo. Studije su pokazale da vježbanje može produžiti vaš život za nekoliko godina. Bilo da trčite iz zadovoljstva, zbog toga da se nosite sa stresom ili zbog zdrastvenih prednosti, možda se pitate kakve su prednosti trčanja?

5 prednosti trčanja i džogiranja

Stimuliše formiranje kostiju
Kad trčimo stres kostiju se povećava kroz ponavljajuće opterećenje. Ako planirate trening pravilno kako bi izbjegli preopterećenje, kosti će se prilagoditi stresu i postati jače. Dobra tehnika trčanja kao i pravilan oporavak su ključni. Kako starite, prilagođavanje ovom stresu pomaže u sprečavanju gubitka kostiju i osteoporoze.

Imajte na umu: ljudi koji su već pogođeni osteoporozom moraju provjeriti sa svojim lječnikom koji tip vježbe je najbolji za njih.

Ojačajte mišiće srca
Fizički zahtjevi trčanja povećavaju otkucaje srca. Srce mora da pumpa jače i brže da bi pratilo intenzitet aktivnosti. Imate “jače” srce, jače srce dovodi do manjeg srčanog naprezanja i kad se odmarate i kad ste aktivni. Snažno srce poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska.

Pojačajte energiju i metabolizam
Nije neobično da se osećate energično odmah nakon trčanja. Međutim, najveće koristi leže u dugoročnim efektima. Primijetiti ćete bolju cirkulaciju i poboljšan kapacitet pluća koji vam pomaže u obavljanju svakodnevnih zadataka.

Trčanje može biti zaista odličan način da se stimuliše sagorevanje masti. Visoki intenzitet i nizak intenzitet trčanja imaju svoje prednosti za gubitak masnoće.

Smanjite nivo holesterola
Postoje divije vrste holesterola u tijelu koji se obično nazivaju “dobar” i “loš” holesterol. Istraživanja su pokazala da su aktivnosti umjerenog intenziteta efikasne u povećanju dobrog holesterola, što, za uzvrat, smanjuje rizik od srčanog udara, moždanog udara i koronarne arterijske bolesti. Da bi se direktno smanjio nivo „lošeg“ holesterola, neophodno je izabrati vježbu sa većim intenzitetom.

Snižava nivo šećera u krvi
Potrebno je mnogo energije za podršku rada mišića tokom trčanja. Šećer (glukoza) u vašoj krvi se koristi da podstakne aktivnosti. Kao rezultat, trčanje smanjuje nivo šećera u krvi.

Studije pokazuju da regularno trčanje može povećati vašu osetljivost na insulin i pomoći u sprečavanju dijabetesa. Zašto? Kada ste više osetljivi na inzulin, vaš metabolizam je bolji u održavanju nivoa šećera u krvi u zdravom rasponu.