You are currently viewing Za trkače: gubitak težine nije uvijek dobar
Izvor: pixabay.com

Za trkače: gubitak težine nije uvijek dobar

Svaki trkač ima optimalnu težinu. Trkači imaju tendenciju da povežu gubitak težine sa dobivanjem performansi. Neki trkači su zbog ovog fokusirani na gubitak težine umjesto na performanse.

Problem je u tome što je moguće izgubiti težinu na način koji ograničava ili čak sabotira performanse. Trenizi koji se fokusiraju na gubitak težine znatno se razlikuju od treninga koji se fokusiraju na performanse. Ako ste fokusirani na vježbe koje su najbolje za gubitak težine moguće je da ćete napredovati sporije nego inače. Dok u najgorem slučaju možete biti dosta sporije u odnosu kad ste započeli proces.

Drugim riječima ako je vaš cilj da maksimizirate performanse morate ostati fokusirani na performanse. Najefikasniji način da izgubite težinu je da održavate ishranu sa niskim unosom ugljikohidrata i pratite program trening visokog intenziteta.

Ugljikohidrati

Brojne studije su pokazale da dobro istrenirani sportisti izdržljivosti koji prelaze sa dijete umjerenog do visokog unosa ugljikohidrata na dijetu sa niskim unosom ugljikohidrata imali manje kila nego kada su počeli. Istraživanje su proveli poljski istraživači. Istraživanje je rađeno sa osam trkača i svaki trkač je bio na obije dijete po četiri sedmice. Jedna dijeta je bila bogata mastima i sastojala se je od 15% ugljikohidrata, 70% masti i 15% proteina. Dok je druga dijeta bila uravnotežena i sastojala se je od 50% ugljikohidrata, 30% masti i 20% proteina.

Dijeta sa niskim unosom ugljikohidrata je učinila da trkači izgube na težini. Nakon četri sedmice na dijeti sa niskim udjelom ugljikohidrata, njihov postotak tijlesne masti bio je 11.02. Uporedite to sa prosječnim procentom tijelesne masti od 14.88, nakon četiri sedmice na uravnoteženoj ishrani.  Gubitak masti koji su sportisti iskusili na dijeti sa niskim udjelom ugljikohidrata bio je značajno povezan sa gubitkom performansi. Prema istraživačima, uzrok smanjenja na dijeti sa niskim udjelom ugljikohidrata bio je narušavanje sposobnosti mišića da spaljuju ugljikohidrate, što je kritično za performanse na većim intenzitetima.

Trening visokog intenziteta

U istraživanju je učestvovalo 48 osam sportista izdržljivosti, među kojima su i trkači, koji su bili podijeljeni u četiri različite grupe: grupa visokog volumena gdje su radili treninge visokog intenziteta, grupa koja je radila treninge na niskom nivou sa umjerenim intenzitetom, grupa visokog intenziteta koja je radila 57% treninga sa visokim intenzitetom a ostatak treninga je bio sa niskim intenzitetom i grupa koja je imala 68% treninga sa niskim intenzitetom i 24% tereninga sa visokim intenzitetom. Svi sportisti su radili niz testova za performanse.

Trening visokog intenziteta imao je najači uticaj na tijelesnu težinu. Ustvari, ovo je bio jedini trening koji je imao bilo kakv uticaj na tijelesnu težinu. Članovi grupe visokog intenziteta izgubili su 3.7% svoje težine. Dok su članovi ostalih grupa ostali na istoj tijelesnoj težini kao i na početku treninga.

Dok su performanse druga priča. Grupa koja je radila 68% treninga sa visokim intenzitetom i 24% treninga sa niskim intenzitetom znatno je poboljšala svoje performanse, kao i aerobni kapacitet.

Istraživanja su uporedila različite dijete i trening programe. Na vama je da odaberete ono što vama odgovara i na osnovu ciljeva koje želite postići.