You are currently viewing Koliko vježbi možete preskočiti prije nego počnete gubiti performanse?
Izvor: pixabay.com

Koliko vježbi možete preskočiti prije nego počnete gubiti performanse?

U jednom trenutku svima nedostaje trening. Od povrede do bolesti, od odmora i stresa na poslu, postoji mnogo razloga zašto ne trenirate. Koliko vježbi možete preskočiti prije nego počnete gubiti teško zarađene dobitke?

Poslije jedne sedmice

Nedostatak treninga nije nužno loša stvar. Činjenica, odmor više od jedne sedmice može biti pametna strategija koja može da vam pomogne da steknete više snage ili razvijete aerobnu spremnost na duže staze.

Na primjer, ako pratite maratonski program treninga vaš trener može da vam da sedmicu slobodno za odmor i oporavak. Umjesto da vidite kako se vaše performanse smanjuju, možda ćete vidjeti da ste napredovali kad se vratite na trening.

Međutim, kad ste jednu sedmicu izvan treninga, možete da primjetite smanjenje snage i kondicije.

Dvije sedmice pauze

Ako pratite program aerobnog treninga, možete osjetiti pad izdržljivosti nakon dvije sedmice pauze iako ovo smanjenje neće biti u početku očigledno. Međutim, u četiri sedmice promijene mogu biti primjetne. Studija koja je rađena nedavno sa rekrativcima koji trče maraton otkriva da 4 sedmice bez treninga dovodi do smanjenja volumena krvi za 3.6%.

Istraživanjem igrača ragbija i fudbala, istraživači su otkrili da mišićna snaga može da se održi i do tri sedmice. Studija koja je rađena sa rekreativcima je također isto otkrila.

Zašto je dosljednost bitna

Međutim koliko brzo gubite “napredak” zavisi od vaše historije treniranja. Ako ste novi u vježbanju i uzmete nekoliko sedmica pauze, vjerovatno je da ćete izgubiti više “napredka” u odnosu na ljude koji treniraju dosljedno 3 – 4 godine.

Dosljednost je važna! Ako ste dosljedni svom programu vježbanja uzimanje pauze jednu sedmicu nije velika stvar. Ali ako updanete u rutinu vježbanja nekoliko sedmica i onda uzmete sedmicu dvije pauze, izgubiti ćete “napredak” svaki put kad prekinete rutinu treninga. Iskreno, čak i nekoliko kratkih treninga u periodu pauze može pomoći da održite dobitke. Onda se možete normalno vratiti rutini vježbanja.

Kad vam je cilj gubitak masti

Ako vježbate zbog gubitka masti i onda prekinete rutinu vježbanja, da li napredujete ili ne zavisi od toga kako se nosite sa ishranom. Na kraju krajeva vježbanje pomaže stvaranju kalorijskog deficita, pa je važno da manipulišete ishranom kako biste uzeli u obzir kalorije koje ste spalili. Ako jedete i dalje istu količinu kalorija postoji mogućnost da se kilogrami vrate.

Ako ponovo dobijate na težini, koliko i kako dobijate na težini zavisi od toga koliko jedete kao i od drugih faktora kao što su količina sna, stresa i fizičke aktivnosti. Generalno, možda ćete primijetiti da su se kilogrami vratili nakon dvije ili tri sedmice.

Da biste se zaštitili od rasta kilograma morate voditi računa o unosu kalorija tj. da ne unosite više kalorija nego što ste spalili.

Postoji mnogo razloga zbog kojih ćete morati uzeti pauzu od vježbanja. Možda idete na godišnji i radije ne biste brinuli o vježbanju dok ste odsutni ili je vaš život trenutno previše stresan. Koji god bio razlog, ključ je da ne izgubite “napredak” i da se što prije vratite vašoj rutini.

Izuzetci: Ako ste bolesni ili povrijeđeni nemojte se vraćati vježbanju. Radite sa medicinskim i/ili fitnes profesionalcima ako je potrebno.