You are currently viewing Koliko kafe je previše kafe
Izvor: Photo by Mel Poole on Unsplash

Koliko kafe je previše kafe

Trkači vole kafu, često je prikazujući kao pojačivača performansi.

Suplementi mogu da imaju štetene posljedice i sportaši ih trebaju izbjegavati. Neki čak kafu smatraju suplementom.

Kafa prije velikog treninga ili trke je česta navika kod trkača. Ali kafa može i da dovede do neželjenih efekata kao što su mučnina, anksioznost, ubrzan rad srca i nesanica što rezultira lošim nastupom na trci.

Studije su pokazale da se neželjeni efekati javljaju zbog pretjeranog unosa kofeina, a to je preko 9 miligrama po kilogramu tjelesne mase. Idealan unos kofeina je od 3 do 6 miligrama po kilogramu tjelesne mase. To znači da je idealan unos za osobu od 59kg oko 295 miligrama kofeina.

Uravnotežena ishrana i zdrav životni stil zajedno sa velikom količinom voća i povrća je daleko su najbolji način za postizanje dobrog zdravlja i performansi. Međutim, kofein je u biti suplement i ponekad korištenje suplemenata da bi se eliminisao nedostatak može dovesti do neželjenih efekata.

Osim kofeina za trkače je i željezo supplement. Ako niste sigurni da imate manjak željeza budite oprezni sa uzimanjem i dodavanjem željeza. Jer dodavanje previše željeza za one koji imaju odlične zalihe može da izazove simpotome kao što su povraćanje, dijareju i abdominalni bol i zastajanje jetre.

Idealno je suplemente koristiti uz oprez i uz konsultaciju sa doktorom. Ali ponekad je loše koristiti i previše dobroga, zato budite sigurni da uzimate  pravu količinu pravog proizvoda prije nego počnete da to koristite.