You are currently viewing Vučko Trail pobjednici i osvrt na trku
Izvor slike: Vucko Trail

Vučko Trail pobjednici i osvrt na trku

U subotu, 22. juna, u Babinom dolu na Bjelašnici, u organizaciji Planinarskog društva Željezničar održana je četvrta po redu brdska, trail trka Vučko Trail 2019., na čijem se startu pojavilo čak 640  takmičara iz 21 zemlje svijeta.

Tri različite trke na tri različite staze obilježile su i ovo izdanje „Vučka“. Najkraća, „Zelena staza“, duga 13 kilometara sa 610 metara visinske razlike, okupila je i najviše takmičara, njih nešto više od 370. Prilagođena rekreativcima, dala je priliku da se u trailu okušaju i oni kojima je ovo prvi susret sa trčanjem u prirodi. Pobjedu su odnijeli Snežana Đurić u ženskoj i Stefan Anić u muškoj konkurenciji.

Vucko Trail 2019
Vucko Trail 2019, Izvor slike: Vucko Trail

Atraktivna „Plava staza“, duga 37 kilometara, sa 1450m visinske razlike, vodila je takmičare od Babinog dola, preko Dugog polja, sve do sela Lukomir, najvišeg naseljenog sela u Bosni i Hercegovini i nazad kroz Studeni potok i sela Umoljani, Elezovići i Lukavac do cilja. Najbrži na plavoj stazi bili su Marko Kožul i Anela Muhtarević.

Izazovna „Crvena staza“, duga čak 63 km sa 3450 m visinske razlike okupila je 70 najspremnijih i najhrabrijih, a kuriozitet ove staze jeste da je vodila preko 2 bosanskohercegovačke planine – Bjelašnice i Visočice i kroz 2 općine – Trnovo u Bosni i Konjic u Hercegovini, spajajući tako simbolično ove dvije regije. Medaljama pobjednika zahtjevne „Crvene staze“ okitili su se Linda Doke iz Južnoafričke Republike i Sanjin Vučan iz Hrvatske.

Organizacija i realizacija Vučko Traila, okupila je na jednom mjestu brojne trkače, ali i preko stotinu volontera i entuzijasta iz svih krajeva Bosne i Hercegovine koji su u danima pred održavanje i na sam dan trke bili zaduženi da trka prođe uspješno, te da budu na usluzi takmičarima, a projekat Vučko Trail, podržan je od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, kao projekat koji u svoje središte stavlja povjerenje, razumijevanje i odgovornost za budućnost, te koji kroz aktivan angažman lokalne zajednice, doprinosi napretku Bosne i Hercegovine i zbližavanju ljudi.

„Pored takmičarskog aspekta, vjerujemo da smo kreirali i mjesto okupljanja i platformu za promociju turističkih ljepota ovog kraja i Bosne i Hercegovine u cjelini. Sa zadovoljstvom možemo reći da smo imali najbolju trku do sada i postavili smo pred sebe visoke ciljeve za narednu godinu. Naša namjera je da Vučko Trail postane prepoznatljiv brend i trka koja nudi izazov, avanturu, ali i sjajna druženja i mjesto gdje se grade trajna prijateljstva.  “ – izjavio je Dalvin Kadirić, predsjednik Planinarskog društva Željezničar, organizatora Vučko Traila.

Za sigurnost učesnika pored volontera i redara, bili su zaduženi pripadnici Civilne zaštite , Gorska služba spašavanja i Hitna pomoć. Projekat su podržali Ministartsvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, JKP ZOI 84, Visit Sarajevo, Općina Trnovo, Civilna zaštita, GSS stanica Sarajevo, Face TV i Radio Sarajevo kao medijski sponzori, Royal Lotus i Brew Pub, a sponzori trke bez kojih ovako uspješna realizacija ne bi bila moguća, bili su Argeta, Olimpija, Toyota, HG Sport, Oktal Pharma, Optika Loris, JP Elektroprivreda, Supradyn, JP BH Telecom i GMS Sport.

Vucko Trail 2019
Vucko Trail 2019, Izvor slike: Vucko Trail

Pobjednici svih trka:

Trka na 13 km – muška konkurencija  

1. Stefan Anić, BIH, Jahorina Ultra Trail Team

2. Samir Mehmedović, BIH, BURT BiH

3. Neven Cicović, BIH, Jahorina Ultra Trail Team

Trka na 13 km – ženska konkurencija

1. Snežana Đurić, SRB,

2. Emina Begić, BIH, AK Novi Grad 

3. Lucile Excottier, SUI

Trka na 37 km – muška konkurencija  

1. Marko Kožul, HPD Prenj 1933

2. Marko Starčević, BIH, AK Rakovac

3. Matija Ivković, BIH

Trka na 37 km F – ženska konkurencija

1. Anela Bjelić Muhtarević, BIH, ARK Tuzla

2. Neira Odobašić, BIH, NGO Marathon Sarajevo

3. Jasmina Kavazović, BIH, HPD Prenj 1933

Trka na 63 km – muška konkurencija 

1. Sanjin Vučan, CRO, Veliki Zdenci

2. Ivan Leženić, BIH, HPD Prenj 1933

3. Jasmin Pajević, BIH, SSORG

Trka na 63 km F – ženska konkurencija

1. Linda Doke, JAR

2. Ivana Vrvilo, CRO, PD Imber 

3. Sandra Juhaz, CRO, KCIPT Samobor Žumberak