You are currently viewing Kako se oporaviti od loše trke
Izvor: unsplash.com

Kako se oporaviti od loše trke

Pronalaženje razloga zašto trka nije protekla po planu može nam pomoći da uočimo šta je pošlo po zlu kako bi izbjegli ponavljanje istih grešaka u budućnosti.

Svaki trkač se našao u ovoj situaciji. Što je trebalo da bude odličan dan, uključujući možda postavljanje novog ličnog rekorda, pretvorilo se u po izgledu najgoru trku ikada.

Loša trka se može desiti svakome. Zapamtite da u trčanju, treniranju i trkama, sedmice i mjeseci dosljednosti su mnogo važnije od jednog lošeg dana. Nemojte u potpunosti ignorisati lošu trku ali nemojte se ni previše zamarati s njom.
Nekoliko savjeta i sugestija kako da se nosite, savladate i prevaziđete loše trčanje ili trku:

Ignorišite eksterne faktore

Prva stvar koju treba da uradite kada trka bude loša je da se zapitate zašto se to dogodilo. U mnogim slučajevima, može postojati jedan ili više eksternih faktora (faktora koji su van vaše kontrole) koji mogu biti krivi za loš performans. Ne govorimo da bi trebali tražiti opravdanja ali ako je na vaš rezultat uticalo nepovoljno vrijeme ili uslovi, nepredviđen lični problem ili loša organizacija, morate ignorisati rezultat i nastaviti dalje.

Toplota, vlažnost, ekstremna hladnoća, jak vjetra i kiša su sve primjeri koji mogu dovesti do loše trke. Drugi razlozi za lošu trku mogu biti vezani za lošu organizaciju. Možda ste skrenuli sa staze zato što niste dobili potrebnu pomoć i savjete. Ako je nešto od ovog uzrok lošeg rezultata pokušajte to prevazići

Na greškama se uči

I odsustvu eksternih faktora, prihvatite odgovornost za loš rezultat na trci. Možda ste prebrzo krenuli (greška broj 1 kako kod početnika tako i kod iskusnih trkača), niste imali dovolnjo zaliha goriva ili vam je hidratacija bila loša (trka po toplom ili vlažnom vremenu zahtijeva veći unos tečnosti), loša oprema i patike također mogu imati velik uticaj. U ovom slučaju važno je da prihvatite greške i da učite iz njih.

Preispitajte svoj trening

U nekim slučajevima vaša očekivanja se ne preklapaju sa vašom pripremom. Možda ste imali lošu trku jer je vaš cilj bio preambiciozan ili je vaš tempo plan bio pogrešan. Imati realna očekivanja od suštinskog je značaja za uspjeh u trkama i važno je da se osvrnete na vaš trening kako biste odredili koji bi to ciljevi trebali biti. Ako se osvrnete na svoj trening i budete iskreni u vezi s tim, trebalo bi da dobijete jasan osjećaj gdje se trenutno nalazite u smislu sposobnosti i onoga što možete postići. Razmislite o tome koliko trčite, ukupnu kilometražu, vrstu i učestalost vježbanja i koliko puta idete na duga trčanja. Da li ste trčali više ili manje nego što ste namjeravali?

Posvetite se svojim ciljevima

U svakom slučaju trebali bi ostaviti loše rezultate iza sebe. Možda nešto naučite iz ovog iskustva kako bi bili bolje pripremljeni za sljedeće izazove. Sada je vrijeme da se posvetite svojim ciljevima, procijenite da li su realni, napravite izmjene ili modifikacije ako je potrebno.
Sretno!