You are currently viewing Kako ostati u formi kad niste u mogućnosti da trčite?
Izvor: pexels.com

Kako ostati u formi kad niste u mogućnosti da trčite?

Trkači su posebna vrsta ljudi, oni svakodnevno rade na pomicanju svojih granica. Poznati su po tome što trčanje stavljaju ispred svega. Ako vam se na trenutak učini da su ovisnici o trčanju, to može biti istina.

Ali ponekad trčanje nije opcija. Kad ste povrjeđeni ili ste na poslovnom putu. Onda kad ne možete da idete na trčanje, evo nekoliko savjeta da ostanete aktivni.

Povrijeđeni ste

Trčanje je strava iz mnogo razloga. Osim što je trčanje jeftino, prednosti su kontrola težine, poboljšani aerobni kapacitet i smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti. Nažalost trčanje je povezano i sa velikim povredama koljena, potkoljenice, ahilove tetive i stopala, uglavnom zbog hronične prekomjerne upotrebe.

Ali ako ste povrijeđeni ne morate očajavati, ne morate potpuno odustati od treninga. Umjesto trčanja pokušajte sa plivanjem, vožnjom bicikla i drugim aktivnostima.

Onda kad dobijete potvrdu od ljekara da se možete vratiti trčanju, nemojte se odmah vraćati dugom trčanju ili sprintu koliko god to bilo primamljivo. Najbolje bi bilo kad se vratite trčanju da počnete sa laganim povećanjem kilometraže kako bi obnovili svoju izdržljivost.

Vrijeme

Svaki trkač je spreman da izađe napolje i da trči ali majka priroda ima druge planove. Umjesto da ostanete kod kuće kad pada kiša budite kreativni sa svojim treningom. Pored izbora između trčanja napolju i trčanja na traci na raspolaganju su vam i mnogo druge aktivnosti koje možete da obavljate u zatvorenom prostoru, neke aktivnosti čak ne zahtjevaju napuštanje dnevne sobe. Pokušajte da se znojite sa HIIT (intenzitet  visokog intervalnog treninga) treningom koji će vas umoriti kao da ste trčali.

HIIT je sličan intervalnom treningu na stazi, jer je to trening kratkotrajnih i intenzivnih kardio aktivnosti sa pauzom. Prednost HIIT treninga je u tome što postiže pogodnosti za zdravlje kao trčanje – 25 minuta HIIT treninga je jednako trčanju od  50 minuta.

Na putovanju ste

Bilo da ste cijeli dan u konferencijskoj sobi ili ste na plaži, putovanje može ponekad da ometa vaše trčanje. Postoji mnogo opcija za trening na putovanju. Posjetite teretanu u hotelu i trčite na traci za trčanje ili pokušajte sa HIIT treningom.

Nemate pristup teretani? Uvijek kao alternative možete koristiti hotelske stepenice. Uže za skakanje je odličan izbor ako niste u mogučnosti da trčite. Konopac za skakanje je lagan i možete ga lako spakovati u kofer i ponijeti  na put.

Međutim, za pravog ovisnika o trčanju nema zamjene za trčanje. U principu moćete naći način da ostanete aktivni i u formi. Takođe ako svoje treninge pomješate sa različitim aktivnostima možete spriječiti hronične ozljede.

Ako do sad niste uključili trening snage vrijeme je da razmislite o tome. Iako je trčanje vaš omiljeni sport, mjenjanje vježbi i dodavanje treninga snage može da poboljša vaše trčanje i može pomoći kod sprečavanja povreda.