You are currently viewing Strpljenje i Ultramaraton
Izvor: www.pexels.com

Strpljenje i Ultramaraton

Dobre stvari, poput završetka trke, ličnih rekorda i pobjeda, dolaze onima koji su strpljivi.

Ultramaratonci često zanemare koliko je strpljenje ključno za održavanje dosljedne i zdrave rutine trčanja i, konačno, za uspjeh u toku trke. Međutim, postoje brojni primjeri šta se dešava kad ego, volja i adrenalin uđu u naše trčanje. Slučajevi uključuju:

  • Trčanje do završne linije sa grčevima, mučninom i umorom zbog toga što smo gurali tempo i napor previše rano.
  • Ne završavanje trke zato što smo došli bez odgovarajućeg treninga i pripreme.
  • Ispadanje jer smo povećali brzinu volumena trčanja i inteziteta prebrzo.
  • Prolongiranje vremena za oporavak i rasipanje produktivnog treninga kroz trčanje ili prerano vraćanje nakon značajne povrede.

Čekamo u redu u prodavnici. Čekamo u saobraćajnim zastojima. Čekamo plate. Čekamo da hranu posluže u restoranu. Čekao porodicu i prijatelje kad kasne. Zašto onda ne možemo učiniti isto kad je u pitanju trening i trka?

Nažalost, naš sport je okrutan. Uspjeh je zasnovan na vremenu i mjestu na kraju svakog treninga ili trke. Stalno se upoređujemo sa trenutnim i prošlim vremenom , sa satom na završnoj liniji, satom na našim zglobovima. Svi žudimo za prvim mjestom i nastojimo da budemo brži. Ovakva vrsta pritiska otežava razvoj strpljenja. Zar ne gubimo tlo ako ne treniramo ili se ne trkamo stalno?

Takvo razmišljanje nas dovodi u nevolje. Hajde da se suočimo sa tim, glečeri se kreču brže nego što je potrebno tijelu da se adaptira na novi stres. Srećom za nas, samokontrola je osobina koja se može brusiti na druge načine. Njegujte svoju odlučnost prihvatanjem ovih koncepata:

  • Razumijevanje vremenskog okvira. Trening za vaš najbolji maraton može trajati godinama. U trčanju od 1600m, strpljenje znači čekati minutu. Međutim, ultramaraton zahtjeva sate. Ostanite prisutni i fokusirani na “sad” i šta morate učiniti odmah, poput hidratacije, jedenja i praćenje vašeg napora, umjesto razmišljanja o završnoj liniji.
  • Konzistencija i iskustvo uljeva umjerenost. Ho-ruk u našem sportu rijetko vode ka fer procijeni sposobnosti. Postojaće neizbježno grube prepreke na putu, ali obavežite se na najmanje dvije godine neprekidnog struktuiranja ultra treninga i trka za izgradnju odgovarajuće osnove.
  • Vježbajte samopouzdanje u treningu. Vježbe, poput dobro izvršenih dugih trčanja, uče nas kako postepeno distribuirati naše napore na dugim relacijama. Često se završavaju, te kontrolisano trčanje postaje instiktivno na dan trke.
  • Oblikujte svoju izdržljivost izvan trčanja. Namjerno izložite sebe novim situacijama u kojima morate koristiti ograničenja i nemate kompletnu kontrolu. Primjeri toga mogu uključivati budžetiranje i planiranje putovanja u inostranstvo, učenja drugih jezika, podsticanje novih veza, ili izgradnja nove kompanije. Kao rezultat, moći ćete da se bolje nosite sa stresom treninga i preprekama na trci.
  • Pozivanje na strpljenje je teška unutrašnja borba ali je ostvariva. Kad ste nestrpljivi to je zato što se bojite da ne izgubite nešto što imate ili ne dobijte nešto što nemate. Kad vam se anksioznost podiže, jednostavno se zahvalite onome što imate. Ako prihvatite  to, biti ćete tačno tamo gdje treba da budete i možete se fokusirati i relaksirati.

Zašto upropastiti najbolju knjigu koju ste ikad čitali preskakanjem poglavlja i čitati prvo kraj? Neosporna istina je sljedeća: Potrebno je godina da izgradite treninge i vještine potrebne za kompletiranje ultramaratona, međutim, možemo odmah izgubiti sa naglom odlukom. Ne postoji čarobni metak ili prečica do završne linije. Strpljenje je kritična vrlina za ultramaraton, sprečava sabotažu i obezbjeđuje budućnost gdje je glavna nagrada završetak ultramaratona.