You are currently viewing Kako se oporaviti od trčanja po hladnom vremenu
Izvor: www.pexels.com

Kako se oporaviti od trčanja po hladnom vremenu

Ako niste trčali po hladnom vremenu još uvijek, velike su šanse da će se to desiti u narednim sedmicama.

Kako toplo vrijeme, tako i hladno vrijeme ima svoje izazove kad je u pitanju opravak poslije trčanja. Ljeti morate imati plan kako se rashladiti i rehidrirati, ali zimi morate ostati utopljeni.

Odmah se presvucite

Hladan znoj je najgori. Ako ste se dovoljno zagrijali za vrijeme trčanja da ste se oznojili, i kad ste prestali da trčite, ovaj znoj može učiniti da vam bude hladno. Kad ste kod kuće, čak i ako se ne istuširate odmah, promijenite svoju odjeću. Vaša tijelesna temperature će vam biti zahvalna.

Istezanje

Snijeg i zaleđeni putevi znači da ste se vjerovatno klizali. Iako to možda nećete primjetiti za vrijeme trčanja, sutra sigurno hoćete. Zadržite stopala i listove zadovoljnim brzim istezanjem koje će vam pomoći da se osjećate bolje sljedeći dan.

Jedite nešto

Ovo će vam pomoči da ostanete topliji i brže se oporavljate. U roku od 30 minuta vježbanja, trkači bi trebali da imaju 100 do 300 kalorija u mješavini ugljikohidrata i proteina. Konzumiranje obroka bogatog ugljikohidratima u roku od 30 minuta nakon treninga će značajno poboljšati vaš oporavak, smanjujući bol u mišićima tako da možete nastaviti sa svojim danom i biti spremni za vaš sljedeći trening.