You are currently viewing Hidratacija za vrijeme zime
Izvor; pixabay.com

Hidratacija za vrijeme zime

Obavezno pijte dovoljno tečnosti iako je napolju hladno.

Trebate li se hidrirati kad je vani hladno?

Održavanje tijela hidriranim tokom cijele godine je ključno za neometano trčanje jer čak i male količine dehidracije mogu uticati na performanse.

Kad je napolju vruće znojimo se više i osjećamo žeđ. Zimi, hladno vrijeme sužava krvne žile, šaljući krvi u ‘core’ tijela. Ovo suzbija žeđ i tijelo misli da je pravilno hidrirano.

Trkači imaju tedenciju da oblače više slojeva kad idu trčati zimi. Nošenje teške odjeće dok trčite napolju zimi održava tjelesnu tremperaturu, ali također ako trčite pod većim teretom to se više znojite. Lagana odjeća i manje slojeva vam može pomoći da regulišete temperaturu i da izbjegnete prekomjerno znojenje.

Šta da radite?

Kad je toplije, stručnjaci preporučuju da vjerujete žeđi kako biste izbjegli dehidraciju. Međutim, hladnoća može ometati ove singale zimi, ne čekajte da osjetite žeđ da bi popili tečnost. Kad trčite više od sat zimi, nastojte unositi oko 0.5l tečnosti na sat.

Budući da se voda može smrznuti u boci kad je zima, u hladnim danima možete koristiti termos boce. Drugo rješenje je da bocu držite blizu tijela.

Budući da je zimi možda teže izmjeriti žeđ i hidrataciju, stvaranje redovitog plana hidratacije u svakodnevnom životu može biti od pomoći. Držite flaše s vodom pri ruci ili pratite unos tečnosti preko neke aplikacije. Topli napitci kao što su biljni čajevi, cider (vino od jabuke) i supe su ukusne alternative vodi.