You are currently viewing Kako se odbraniti od pasa prilikom trčanja
Izvor: pixabay.com

Kako se odbraniti od pasa prilikom trčanja

Ako vas psi (lutalice) počnu pratiti dok trčite, a njihov vlasnik nije tu, morat ćete igrati psihološke igre s psom kako bi mogli komunicirati s njima na njihovom nivou.

Četiri savjeta šta bi TREBALI da radite ako vas pas počne pratiti dok trčite:

  1. Preuzmite kontrolu – dubokim, čvrstim tonom se obratite psu kako bi ga smirili;
  2. Bočno se okrenite – prekrstite ruke i stojite mirno. Većina pasa će brzo izgubiti interesovanje i otići će;
  3. Polahko se udaljite – kada se pas smiri, polahko se udaljite od njega. Pokušajte da mu NE okrećete leđa;
  4. Sklupčajte se ako padnete – ako pas pokazuje znakove agresivnosti, onda se sklupčajte licem prema dolje i koristite ruke da zaštitite svoje lice i vrat i ostanite mirni.

Četiri savjeta šta NEBI TREBALI da radite ako vas pas počne pratiti dok trčite:

  1. Ne nastavljajte s trčanjem – većina pasa želi da se igra i vidi ganjanje kao “nagradu” za svoje ponašanje. Zato prestanite da trčite: ako njihovo ponašanje nije nagrađeno, vjerovatno s tim neće ni nastaviti;
  2. Nemojte vrištati – visok ton glasa može aktivirati instinkt za borbu kod psa;
  3. Ne gledajte mu u oči – ako se pas samo igra neće vas ujesti, ali ako čuva svoj teritorij, boji se ili je agresivan, direktan kontakt očima može izazvati napad;
  4. Ne ponašajte se agresivno – Ako pas reaguje iz straha ili agresivnosti, radnje kao što su šutanje ili udaranje mogu izazvati napad.

Ako vas pas napadne i zada vam teže ozljede odmah potražite ljekarsku pomoć. Takvi ujedi zahtijevaju čišćenje rane i uklanjanje oštećenog tkiva.
Za manje ugrize i ogrebotine, odmah očistite ranu tako što ćete je staviti pod tekuću vodu na nekoliko minuta. Stisnite kožu kako biste je stimulirali da slobodno krvari ako to već ne čini. Koristite sredstva protiv bolova kao što je ibuprofen kako biste olakšali bol i upalu, a zatim pratite znakove infekcije, kao što su oticanje, crvenilo ili gnoj.