You are currently viewing 5 savjeta kako da se motivirate da vježbate
Izvor: pexels.com

5 savjeta kako da se motivirate da vježbate

Vaš raspored treninga predstavlja izazove na fizčkom nivou. Veoma često se dešava da nam nedostaje motivacija da krenemo da vježbamo.

Evo nekoliko savjeta za podsticanje motivacije:

1. Pronađite pravi trening plan

Kad pogledate vaš plan treninga, imate li osjećaj da se nikad nećete snaći? Pokušajte da se fokusirate na prvih nekoliko dana vašeg plana i polako krenite naprijed. Na ovaj način nećete odlagati treninge koji vas čekaju.

Što ste jači postat će lakše. Za promijene je potrebno vrijeme.

Budite iskreni prema sebi: Pronađite plan treninga koji vam odgovara; nemojte odabrati plan koji želite da slijedite. Vaš plan se mora poklapati sa vašim nivoom kondicije, tako da možete slijediti cilj koji želite postići. Realno procjenjivanje vaše kondicije može vam se učiniti da vam je cilj daleko, ali će pozitivno uticati na vaš napredak i spriječiti vas da se obeshrabrite. Zapitajte se koji je tip treninga najbolji za vas.

2. Definišite ciljeve

Jedno je jasno: potreban vam je cilj.

Ciljevi vas motiviraju da se fokusirate. Vaš cilj može biti 5K trka ili čak vaš prvi maraton. Lični ciljevi vam također mogu pomoći da poboljšate vašu opću kondiciju ili da izgledate dobro na plaži vaš sljedeći odmor.

Neka vaš mozak radi: Prije nego započnete vježbanje, počnite razmišljati kako ćete se osjećati nakon treninga. Gurnuli ste svoje tijelo i ojačali ste. Budite ponosni! Ako nastavite da pratite vaš cilj vidjeti ćete rezultate brže nego što mislite.

3. Začinite vaš trening

Ponekad vam jednostavno može biti dosadno na treningu. Novi poticaji i izazovi vam pomažu da se vratite na pravi put. Pokušajte kombinovati vaš trening sa trčanjem ili sa penjanjem po planinama sa vašim prijateljima. Zamjena uobičajenog mjesta za trening može malo začiniti stvari. Trening sa tegovima možete planirati kod kuće, u parku ili na plaži. Gdje god se nalazite.

Ako se fokusirate na kardio i uživate u trčanju, pokušajte vaše trčanje miksati sa fartlek treningom. Ili izaberite drugu rutu. Novo područje može vam skrenuti misli i naučiti ćete više o vašem kvartu. Vaše trčanje može biti zagrijavanje za trenutni trening.

Savjet: Zakažite treninge sa prijateljima ili se zajedno prijavite za trku. Teže je otkazati nešto što vam je već u rasporedu. Pričajte sa ljudima o vašim planovima. Ovo je odličan način da nastavite. Možda čak motivišete prijatelje da treniraju s vama.

4. Pokušajte sa različitim vježbama

Ponekad se u vašem trening planu može naći vježba koja nije dobra za vaše tijelo trenutno. Odaberite drugu vježbu koja vam odgovara u tom trenutku. U idealnom slučaju trebate raditi istu grupu mišića, jer redoslijed i sadržaj trening plana imaju koncept iza kojeg stoje.

Ne brinite: Svaki je dan drugačiji kao i svaki trening. Izaberite laganu verziju vježbi. Dopustite sebi da ponekad izaberete lakši put.

5. Ne dozvolite da vas pauza pokoleba

Morali ste da se odmorite neko vrijeme i jeste li spremni da nastavite sa vašim treningom nakon pauze? Nemojte nastaviti tamo gdje ste stali. Dajte vašem tijelu vremena da dođe na nivo na kojem ste bili prije pauze. Počnite sa nekom laganom vježbom i polako napredujte. Zapamtite: dugoročni uspjeh se ne dešava preko noći.

Provjerite činjenice: Razloge za pauzu: Postoji nekoliko razloga zbog kojih treba da napravite pauzu od treninga. Njačešći su razlozi pretrpan raspored i zdrastveni problemi. Jedan od čestih razloga može da bude pretreniranost, uzrokovana pretjeranom anksioznošću. Ovo nije dobro za vaše tijelo i ometa vaš uspjeh. Vašim mišićima treba vremena za oporavak kako bi mogli rasti i kako biste imali korisi od treninga. Slušajte vaše tijelo!