You are currently viewing 5 savjeta za ugodnije trčanje zimi
Izvor: Photo by adrian on Unsplash

5 savjeta za ugodnije trčanje zimi

Zima je, pa šta, to ne mora biti izgovor da ne trenirate. Evo pet savjeta kako da i zimi nastavite trčati vani.

Izađite napolje i ostanite napolju

Niske temperature i kratki dani ne bi trebali da budu izgovor da prestanete trčati ili hodati vani. Zima ne mora nužno da znači da morate da provedete sate na traci, gledajući u zid.

Možete (i trebali bi) izaći vani i da trčite ili hodate tokom cijele godine. Trčanje ili hodanje za vrijeme zime će vas držati u formi i pomoći vam da izbjegnete višak kilograma. A ujedno, lakše je održavati formu, nego početi od nule.

Zimski trening i trčanje će vam dati veliku prednost na proljeće, spremno ćete dočekati početak sezone. Poznato je da većina trkača koji trče i vježbaju u toku zime rjeđe prolaze kroz pad forme ali i znatno smanjuju rizik od povrede u ranom dijelu sezone u odnosu na one koji odluče presjediti zimu.

Vidite i budite viđeni

Pokušajte da iskoristite dnevnu svijetlost za svoj trening. Planirajte unaprijed vaše trčanje ili hodanje i pripremite opremu da bude spremna čim se vratite kući. Ili spakujte odjeću i ponesite je sa sobom na posao i trčite za vrijeme pauze za ručak ili sredinom dana.

Ako baš morate da trčite po mraku, vaš cilj je da vidite i da budete viđeni. Da biste vidjeli, nosite sa sobom čeonu lampu ili ručnu lampu.

Nosite odjeću sa dosta refleksivnosti – ne samo svijetle boje, već i reflektujućih materijala. Dodajte prsluk za vidljivost sa reflektujućim trakama i razmislite o malim trepćućim svjetlima na baterijsko punjenje, koje su gotovo bez težine, ali se mogu vidjeti na velikoj udaljenosti.

Obucite se za uspjeh

Ono na što se većina žali prilikom trčanja ili hodanja vani u toku zime je hladnoća. Ali, ne morate se plašiti niskih temperatura ako pratite nekoliko jednostavnih pravila.

Morate se pravilno oblačiti, a to znači da nema pamuka – nigdje – uključujući i čarape. Takođe treba da izbjegavate džempere i trenerke za treniranje jer se one smoče i ostaju mokre. Nosite osnovni sloj od sintetičke tkanine. Sintetika je lagana, ne zadržava vlagu, zadržava toplinu kada je mokra, brzo se suši – i odlično izgleda. Uključite izolacioni sloj ako je stvarno hladno.

Ako se vaša stopala ohlade nosite par tankih čarapa ispod uobičajenih čarapa. Kupujte par tenisica za zimu za pola broja veće kako bi mogli da obučete dodatni sloj čarapa.

Za ekstremnu hladnoću nosite najlonske rukavice sa sintetičkim oblogama. Dodajte kapu ili traku za glavu kako biste zadržali toplinu.

Protiv vjetra

Jedna od najjednostavnijih stvari koje možete da učinite da se osjećate ugodnije za vrijeme trčanja ili hodanja je da se suočite sa vjetrom. Općenito, prevladavajući vjetrovi dolaze sa zapada. Tako da za većinu zimskih staza ili šetnji trebate krenuti prema zapadu i vratiti se prema istoku.

Ako vjetar prouzrokuje suzenje očiju nosite naočale kako bi zaštitili oči.

Vrh nosa, usne i osjetljiva koža oko očiju posebno su osjetljivi na hladnoću. Zaštitite izložene dijelove slojem vazelina.

Oprez: Led!

Veliki rizik za trkače i šetače tokom zime je led. Ako je led zabrinjavajući i uzrokuje da izbjegavate trčanje ili hodanje napolju, razmislite o kupovini obuće za bolje prijanjanje kako bi mogli da trčite ili hodate napolju tokom zime.

Sa pravom opremom i pripremom moći ćete da održite trening napolju tokom cijele zime i da budete spremni za trke koje dolaze na proljeće.