You are currently viewing Oslobodite se “ljetne depresije”
Izvor: pixabay.com

Oslobodite se “ljetne depresije”

Teško vam je izaći na trčanje ovo ljeto? Kako je došlo ljeto mnogi gube motivaciju za trčanjem. Ako propustite rane jutarnje sate kad je niža temperatura, popodnevni trening može biti prilično neugodan.

Svemu tome možemo dodati činjenicu da su proljetne trke daleko u prošlosti, a jesenje se još ne naziru. Roštilj, putovanje, odlazak na plažu u ljetnim danima vrlo lako dobiju prioritet u odnosu na trening. Često se desi da upadnemo u nešto što je naziva “ljetna depresija”. Šta činiti kada nemate želju za trčanjem i sve drugo je bitnije i zabavnije?

Nekoliko savijeta za one kod kojih trčanje ljeti stagnira.

Ne dozvolite da se to pretvori u “izgaranje”

Ne želite se boriti sa “ljetnom depresijom”. Ako je imate to znači da ste se mentalno zasitili trčanja. Da ovo stanje ne bi preraslo u nešto trajno, izađite na trčanje sa prijateljima, promijenite vašu trening rutinu i uslijedit će napredak.

Uzmite pauzu

Duža pauza može biti dobra za rekreativne trkače koji su pretjerali sa trningom i trkama. Ukoliko vam pauza ne pomogne prihvatite da je ovo dosadan period i da je slobodno vrijeme najbolje riješenje. Niko vam nije rekao da morate trčati ovog ljeta. Postoji mnogo načina za pokreteanje tijela kao što je joga, vožnja bicikla, plivanje. Možete koristiti cross trening za mentalnu stimulaciju. Na ovaj način trčanje će postati privlačnije nakon nekoliko sedmica i nećete morati žrtvovati kondiciju.

Promijenite mišljenje

Ako se odlučite za pauzu, nemojte to gledati kao neuspjeh.

Budite fleksibilni sa rasporedom

Ljeti ima više događaja nego zimi. Događaji sa porodicom, vrijeme za prijatelje i vikendi mogu da popune vaš raspored. Pogledajte svoj raspored svake sedmice i neka ti događaju imaju prioritet, a trčanje planirajte oko svega drugog tako da ga ne propustite. Trčanje vam treba pomoći da poboljšate vaš život, a ne da se nečeg odričete zbog trčanja. Ali ipak ne propuštajte trening ako je isti na rasporedu.

Pronađite novu motivaciju

Ako je u pitanju nedostatak motivacije, promijenite cilj. Promijena cilja koji koristite kao motivaciju vam može pomoći da ostanete dosljedni.