You are currently viewing Kako da pojačate metablizam i sagorite masti sa trčanjem
Izvor: pexels.com

Kako da pojačate metablizam i sagorite masti sa trčanjem

Svi različito sagorijevamo masti. Koliko masti sagorijevate zavisi od spola, godina i težine kao i mnogih genetskih faktora.

Dok su mnogi ljudi blagoslovljeni dobrim metabolizmom i ne moraju mnogo raditi kako bi dostigli željenu težinu, drugima je jako teško gubiti težinu. Ali dobra je vijest da, čak i ako niste jedan od sretnika koji su rođeni s motorom za sagorijevanje masti, i dalje možete naučiti kako da pojačate metabolizam.

Kardio trening: najbolje mjesto odakle trkači početnici mogu krenuti

Tražite najbolji način za sagorijevanje masti i pojaćanje metabolizma? Početnik ste? Kardio trening je najbolji za vas. Trčanje ili hodanje je najbolji način da istrenirate metabolizam da koristi energiju koju dobija iz masti. Ideja je da se koriste masti kao gorivo za mišiće. Ovaj proces stvara osnovu za intenzivnije vježbanje u budućnosti. Kardio trening je najbolji za početnike jer se vježbe rade s malim intenzitetom.

Budite oprezni: Nažalost, ukupan broj kalorija sagorenih s laganim kardio treningom je relativno nizak. Međutim, početnici u trčanju sagorijevaju 10g masti u 30 minuta treninga i uspjevaju povećati sagorijevanje na 30g poslije samo 12 sedmica treninga.

Intervalni trening za napredne trkače

Napredniji trkači trebali bi raditi barem jedan intervalni trening za sagorijevanjem masti sedmično. Takav trening troši više kalorija zbog povećanog intenziteta. Poslije toga vašem tijelu je potrebno duže vremena da se oporavi, što vam pomaže da sagorijevate kalorije nakon treninga.

Budite oprezni: Intervalni trening stvara veliki stres na vaše tijelo, posebno srce i mišiće. Zbog toga je pogodan samo za napredne trkače. Također je važno da radite lagani kardio trening između intervalnih vježbi.

Rast mišića i trening snage

Dok je fokus u početku da poboljšate dostavljanje energije mišićima, trening snage se odnosi na sagorijevanje masti koju osigurava vaš metabolizam: jedan dodatni kilogram mišića sagorijeva dodatnih 50 kalorija dnevno. Iz ovog razloga su vaši mišići poznati kao „peć za sagorijevanje masti“. Budući da trčanje ne gradi vaše mišiće, trebate uključiti trening snage jednom ili dva puta sedmično. Obavezno se fokusirajte na velike mišićne grupe.

Prebacite se na trening za trajni uspjeh

Kad želite izgubiti kilograme trčanjem, na početku ćete imati puno uspjeha jer će vas svaka vježba približiti cilju. Međutim, veoma je važno da obnovite vaš metabolizam. Trebate stalno izazivati vaše tijelo kako se ne bi naviklo na isti napor svaki dan. Na ovaj način vaše tijelo je prisiljeno fokusirati se na prikupljanje više energije kroz metaboličke procese.

Svajet za trkače: Nemojte raditi dva dana za redom isti trening. Redovno se prebacujte sa kardio treninga na trening snage i intervalni trening i nemojte zaboraviti uključiti dane oporavka. Ovo će pomoći vašem tijelu da se prilagodi različitim stimulansima treninga.

Držite se ovoga i postavite nove ciljeve

Trkači koji uspjevaju da zadrže svoj metabolizam na visokoj razini iskorištavaju prednost sagorijavanja masti i veću baznu metaboličku brzinu. Obavezno postavite nove ciljeve kako biste bili motivisani. Ali imajte na umu da se vaše tijelo nakon nekog vremena navikne na nove stimulanse i što češće trenirate to efikasnije dijeluje. Zbog ovoga je važno da radite različite vrste treninga ako želite da smršate.

Ako želite dugoročno održavati vašu težinu i pojačati vaš metabolizam trebalo bi da pripazite i na vašu ishranu. Dugoročno je važno pronaći savršen spoj ishrane i vježbanja ili drugim riječima između unosa i potrošnje energije.