You are currently viewing Kako da podržite vašeg omiljenog trkača na dan trke
Izvor: pixabay.com

Kako da podržite vašeg omiljenog trkača na dan trke

Mnogi trkači se su trenirali za vrijeme jeseni i spremni su za svoju ciljanu trku.

Ako se pridružite trkaču na dan trke, evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da znate šta da očekujete dok gledate.

Ograničite aktivnosti dan ranije

Ako putujete na trku u neki grad, budite spremni da ide istraživati grad sami. Trkači trebaju vrijeme da odmore noge, tako da će razgledanje i turističke aktivnosti ostaviti za kasnije. Iako će vam se trkači možda pridružiti podstaknite ih da legnu i odmore se i da zabavu ostave poslije trke.

Priprema večere

Ako odsjedate u hotelu s kuhinjom pitajte trkača šta voli jesti i pokupite to za njega. Trkači vole da jedu hranu na koju su navikli ako je ikako to moguće prije trke.

Znajte njihove ciljeve

Dobro bi bilo znati kojim se razultatima trkač nada. Na ovaj način moći procijeniti reakciju trkača poslije trke i biti tu za njega da mu pomognete u proslavi.

Budite glasni

Kad krenete na stazu budite jako glasni i obavjestite svog trkača da ste tamo. Ponekad je poznato lice sve što trkači trebaju kako bi se izvukli iz emocionalnog pada. Važno je napomenuti da se ne trebate osjećati uvrjeđenim ako vaš trkač ne reaguje i ne dođe da vas vidi – vaše prisustvo je korisno bez obzira na to hoće li vam trkač, kojeg ste došli podržati, dati to do znanja.

Budite blizu cilja, imajte toplu odjeću

Ako ste pronašli mjesto na stazi za navijanje, potrudite se da stignete do cilja prije trkača. Dobro bi bilo da idete biciklom kako bi se lakše snašli na stazi.

Napomene za one koji idu biciklom: većina ulica će biti zatvorena i nećete moći proći zato bi bilo najbolje da isplanirate rutu unaprijed.

Jednom kad se nađete s trkačem na završnoj liniji, posebno ako je jesenji/zimski maraton, ponesite im toplu odjeću. Neće dugo trebati da im postane hladno poslije trčanja.