You are currently viewing Kako se obući za trčanje u različitim vremenskim uslovima

Kako se obući za trčanje u različitim vremenskim uslovima

U ovom članku ćemo se baviti odjećom koja je pogodna za trčanje i kako odabrati šta obući kad krenete na trčanje u odnosu na vremenske uslove.

Jedina stvar na koju ne možemo uključiti u jednačinu je trajanje vašeg trčanja. Međutim, uzmite u obzir, da što duže trčite, to je važnije da se oblačite odgovarajuće za različite vremenske uslove. Trčanja na 8km u ekstremnoj vrućini ili kiši se mnogo razlikuje od trčanja 32km u tim uslovima, što je opet drugačije od 80km trčanja u tim uslovima. Baš kao što su hidratacija i ishrana važni elementi za dugo trčanje tako je važna i vaša oprema.

Ako ste novi trail trkač ili trkač koji želi da uđe u novu sezonu, ovaj članak treba da vam obezbjedi osnovne informacije koje su vam potrebne da bi se osjećali ugodno i sigurno.

Prva stvar, imamo nekoliko pravila osnovne odjeće:

Pravilo #1

Pamuk je (gotovo uvijek) vaš neprijatelj. Pamuk je hidrofiliran što znači da brzo natopi. Činjenica je da može da bude i do 20 puta teži kada je natopljen. Kada kupujete opremu za trčanje potražite proizvode od vlakana koji se brzo suše ili su hidrofobni. Primjeri toga su poliester, najlon, vještačka svila i drugo. Imajte na umu da nisu sva tehnička vlakna jednaka.

Izuzetak kod pravila #1 je kada želite da nosite odjeću koja zadržava vodu za potrebe isparavanja-hlađenja. Nošenje mokre pamučne majice može biti korisno za trkače koji su dugo vani na ekstremnoj vrućini. Ovo je posebna okolnost.

Pravilo #2

Slojevi su vaši prijatelji! „PVIZ“ slojevito oblačenje za vrijeme trčanja. Ovaj pristup je dobar zbog toga što može da posluži kao lista oblačenja za bilo koji tip vremena.

P = Podrška

Da li nosite najbolje donje rublje za tu situaciju? Za žene, to znači pravi sportski grudnjak napravljen od odgovarajućeg materijala i odgovarajućeg broja. Za muškarce, donje rublje koje je prikladno za tu situaciju, posebno u hladnijim vremenskim uslovima.

V = Ventilacija

Ovaj sloj je odgovoran za regulisanje prenosa toplote i vlage od tijela. Vrlo presudno je prenošenje vlage jer je više vjerovatno je da će tijelo održavati temperaturu ako je koža suha. I taj odjevni predmet se nosi uz kožu.

I = Izolacija

Ovaj sloj će biti odgovoran za čuvanje toplote i očigledno je ključni sloj u hladnom vremenu.

Z = Zaštita

Ovaj kranji sloj štiti od elemenata kao što su vjetar, voda i sunce. Ovdje možete razmišljati i o bilo kojoj drugoj opremi koja vam treba da bi se osigurali i zaštitili, čeona lampa ili krema za sunčanje, naprimjer.

Visoke temperature

Oblačenje za toplo vrijeme može funkcionisati do izvjensne mjere ali u ekstremnoj vrućini, izbjegavanje najtoplijih djelova dana za trčanje će biti puno bolje nego bilo koja odjeća. Za ostatak vremena, vaš izbor odjeće treba biti fokusiran na ventilaciju i zaštitu.

Ventilacija: Intuitivno ćete nositi široku odjeću. Prema tome izaberite materijale koji će ne zadržavaju vlagu na vašoj koži. Vaša koža će se zagrijavati i proizvoditi znoj. Dozvoljavajući da se ta toplota i znoj prenesu od tijela u vazduh koji se kreće oko vašeg tijela ili kroz vašu odjeću, pomoći će vam da se rashladite. Cilj u toplom vremenu nije da ostanete suhi, jer je to skoro nemoguće zbog visoke stope znojenja, nego da nosite odjeću koja prenosi toplotu i vlagu dalje od vaše kože.

Zaštita: Zaštitite se od iscrpljujućeg sunca i njegovih UV zraka noseći kapu, sunčane naočale, kremu za sunčanje. Da bi ste se zaštitili od dehidracije, uvijek sa sobom nosite flašu vode ili isplanirajte put tako da ćete nailaziti na izvore vode.

Hladne temperature

Kako sjeverna hemisvera naginje daleko od sunca sljedećih nekoliko mjeseci, a i temperatura pada, vrijeme je da obučete više slojeva odjeće. Svi mi imamo različitu toleranciju na hladnoću.

Korak 1: Provjerite temperaturu vani.

Korak 2: Dodajte 20 °F ili 10 °C na tu temperaturu

Korak 3: Obucite odjeću za trčanje koju bi obukli za tu temperaturu u normalnom svakodnevnom životu.  Naprimjer, ako je -4 °C napolju i dodate 10 °C, što je ukupno 6 °C. Ako nosite majicu dugih rukava i farmerke u prodavnicu na 6 °C, onda bi majica dugih rukava i helanke trebale biti prihvatljive za trčanje na -4 °C. Ako nosite majicu dugih rukava i jaknu, onda bi to trebali nositi i dok trčite.

Slojevitost je vještina, ali sa praksom to će vam postati navika. Vjerovatno nećete trebati sva četiri sloja PVIZ-a za svako pojedinačno trčanje. Slično tome, različita debljina i materijal utiču na to koliko je slojeva potrebno. Bez obzira na sve, ipak je cilj da obučete što manje odjeće. Mnogo je lakše trčati kad imate manje odjeće na sebi nego da se pregrijete i počnete znojiti. Znoj vodi do vlažnosti, koja dovodi do brzog pada temperature. Ako ste u nedoumici da li da napustite kuću jer se osjećate da ste nedovoljno obučeni, uzmite dodatni komad odjeće i vežite ga oko struka u slučaju da vam zatreba.

Podrška: Počnite sa odgovarajućim donjim rubljem. Žene gube najviše toplote kroz svoje butine i kroz mišiće zadnjice tako da žene mogu da dodaju par bokserica kad temperatura pada. Muškarci možda žele da razmisle ododavnju donjeg rublja sa zaštitom od vjetra.

Ventilacija: U hladnim mjesecima, ovo je poznato kao osnovni sloj. Cilj vašeg ventilacijskog sloja u zimskom periodu je da vam pomogne da se osušite i da odvaja znoj od vaše kože što je od krucijalnog značaja. Vlaga na vašoj koži brže će vas ohladiti.

Izolacija: Ovi komadi su vunasti ili pufnasti iznutra kako bi zagrijali i zadržali toplotu. Ovaj sloj sâm može biti dovoljan za dugo trčanje tokom zime. Izolacijoni slojevi pogodni za trčane moraju i dalje raditi i kad se smokre, bilo da se radi o vlagi koja dolazi sa neba ili vlagi koja dolazi kroz ventilacijski sloj – očigledno želite da izbjegnete da se izolacioni sloj smokri ali to je nekad nemoguće. Najbolji izolacioni slojevi za trčanje i dalje će dobro funkcionisati i ako su vlažni.

Zaštita: Ovaj sloj može biti otporan na vjetar ili otopran na vodu da bi vas zaštitio od bilo kojeg elementa sa kojim se suočavate. U veoma hladnom vremenu vaš zaštitni sloj se ponaša kao dodatni izolator. Materijali koji ne propuštaju vjetar i/ili vodu neće pustiti ni toploti da pobjegne. Međutim, budite oprezni jer je ovaj tip jakne efikasan samo u slučaju kad je sloj ispod suh. Ako se počnete znojiti brže nego što vaša odjeća može da pokupi znoj, uklonite ovaj sloj, čak i privremeno, da bi se rashladili i zadržali nisku stopu znojenja.

Dodatci! Ne zaboravite kape, rukavice i tople čarape. Imajući  hladnu glavu, prste i nožne prste može dovesti do opasne situacije sa tim udovima i/ili hladnoće cijelog tijela.

Padavine i vlažnot

Znamo da nam se tjelesna temperatura smanjuje kad smo mokri. U toplom ili vrućem vremenu to može da bude odličan način da se ohladite. Međutim, u hladnom vremenu biti mokar može dovesti do neugodnosti i potencijalne opasnosti. U zavisnosti od okruženja i dužine trajanja/ozbiljnosti padavina, moglo bi biti nemoguće da ostanete suhi za vrijeme trčanja. Kad je to slučaj, važno je da vam bude toplo.

Kiša/Susnježica/Snijeg: Kad je kišovito vrijeme, zaštitini sloj je najbolja opcija. Međutim budite oprezni koliko slojeva imate ispod vaše vodootporne jakne. Nošenje odjeće sa manje prozračnosti može dovesti do visoke stope znojenja zbog koje ćete biti mokri iznutra zbog znoja, što je jednako loše kao i biti mokar od padavina. Ako je vrijeme toplo, vaše trčanje će biti kratko, ili ako toliko pada kiša da je nemoguće da vaš zaštitni sloj ne propusti kišu, razmotrite druge slojeve koji će regulisati tjelesnu temperaturu dovoljno da vam ne bude hladno. Mnogi trail trkači će se odlučiti za odjeću sa vunom ili mješavinu drugih materijala sa vunom kad očekuju da bude kišovito vrijeme jer vuna ima i ventilaciju i izolaciju. 

Visoka vlažnost: Ovo je jedan od elemenata koji smanjuje ugodnost i performanse bez obzira na tremperaturu vazduha. Kad je vodena para prisutna u zraku, ona povezuje efekte temperature. U vrućem i vlažnom vremenu, znojenje postaje manje efektivno kad hlađenje preko isparavanja prestane da radi. Rezultat toga je brzi porast tjelesne temperature. U takvoj situaciji najbolje bi bilo da trčite onaj period dana kad je najmanje vruće. Odjeća vam može pružiti samo određenu zaštitu od vrućine. U hladnim temperaturama vlažnost pretvara oblačenje slojeva u vitalnu vještinu. Cilj je da, dok se znojite, skidate i oblačite slojeve kako bi vaša odjeća i koža ostali suhi. Kad je izuzetno hladno i vlažno vrijeme, koristite vodootporne zaštitne slojeve da zadržite toplotu i da se zaštitite od vlage.

Vjetar

Vjetar je najteži element za trčanje. Vjetar stvara buku, ometa i smanjuje performanse. Međutim, kad je vruće, vjetar može dobro doći. Kad je vruće, vjetar povećava efekat isparavanja – hlađenja. Međutim u hladnom vremenu obucite još jedan sloj odjeće zbog udobnosti.

Izolacija: Izolacija od hladnoće sa debljim udobnim slojem može biti dovoljna. Pronađite komad koji je vunast i mekan iznutra ali gladak s polja. Ova čvrsta, zatvorena spoljna tkanina će vam pomoći da blokirate malo vjetra, dok će zračni prostor iznutra sa vunom pomoći da se vaše tijelo zagrije.

Zaštita: Kad je vjetar stvarno jak zaštitite se dodavanjem laganog vanjskog sloja koji je otporan na vjetar. Vodootporna jakna može biti sasvim dovoljna. Kad je blago toplo ali i dalje vjetrovito nosite je preko majice da se zaštitite od pregrijavanja dok ste takođe zaštićeni od vjetra.

Sad imate osnove kako se oblačiti u bilo kojem vremenu. Nema više izgovora ili razloga da ostanete kući kad pada kiša, snijeg ili kad je vjetrovito. Sljedeći put kad majka priroda šalje olujne oblake ili toplotne valove izvucite iz ormara odjeću koja vam je udobna i  komotna za trčanje u tim vremenskim uslovima.