You are currently viewing Emocionalne faze povrijeđenih trail trkača
Izvor: pixabay.com

Emocionalne faze povrijeđenih trail trkača

Povrede mogu biti strašne. Ponekad nastanu potpuno neočekivano i poremete vaše planove. One uključuju niz emocija koje utiču na određene dijelove našeg života.

Trail trkači prolaze niz uspona i padova – uglavnom padova koji ostavljaju sumnju na njhovo postojanje. Ako ste povrijeđeni ili poznajte povrijeđenog trkača vjerovatno je da ste doživjeli neku od sljedećih faza.

Faza poricanja

Faza poricanja može trajati od jednog do 365 dana. Trkači imaju istinski talent u uvjerovanju sebe da ih ništa ne boli. Za vrijeme faze poricanja trail trkači mogu početi mijenjati plan treninga i dodati još nekoliko dana odmora. Čak i ako je povreda akutnija, trail trkači će i dalje izbjegavati da otkažu svoju registraciju za sljedeću trku.

Dr. Google faza

Dok faza poricanja traje, trail trkači mogu da potraže neke smijernice na internetu. Faza dr. Google je vrijeme za povlačenje poricanja i samodijagnozu, kad trkač samo jednom uđe u ordinaciju, više ne poriču. Dobro je što se do dr. Googla može doći iz udobnog kauča.

Faza sažaljenja

Nako što dr. Google potvrdi dijagnozu, trail trkači mogu početi s plakanjem i samosažaljavanjem. Ovo je ujedno i faza kad trail trkači počinju postavljati pitanja o njihovom smislu života. Ova faza može biti jako ružna i može uzokovati brisanje s društvenih mreža.

Psihološka faza

Dok emocionalana i fizička bol traje trail trkači će se početi viđati s nekim profesionalcima. Prije punog prihvatanja povrede trail trkači će posjetiti svakog fizioterapeutom, kiropraktičarom, masažera i iscjelitelja.

Faza prihvatanja

Što više povreda imate u životu to ćete prije uči u fazu prihvatanja. Ako je trail trkač napisao dugačak tekst nedavno na Facebook ili Instagramu koristeči riječ “ja”, vjerovatno je da je u fazi prihvatanja.

Faza Netflixa

Jednom kad trkač prihvati povredu rado će se prepustiti fazi gledanja omiljenih serija na Netflixu.

Faza bicikla

Ovo je faza kad trail trkač počinje da prihvate druge aktivnosti osim trail trčanja. Čak i ako im biciklizam nije omiljeni, oni mogu da nađu privremenu sreću u penjanju, šetnji, pletenju, crossfitu, plivanju ili jogi. Ovo je faza u kojoj su trail trkači uzbuđeni zbog raznolikosti njihovh aktivnosti i društvenog života.

Faza krize identiteta

Ovo je faza zbrke. Jednom kad trail trkači otvore oči možda će im se druge aktivnosti početi sviđati ili će se vratiti na fazu sažaljevanja i postavlja će sebi pitanja “Ko sam ja” i “Šta je to tako super u trčanju”.