You are currently viewing Masti kao gorivo
Izvor: Photo by Caroline Attwood on Unsplash

Masti kao gorivo

Postoji jedna univerzalna istina o trkačima koji trče duge trke, a to je da vole ugljikohidrate.

Neki sportisti istražuju i testiraju efekte ishrane usmjerene na masti i otkrivaju kako masti mogu pomoći organizmu da sagori gorivo efikasnije tokom trčanja.

Generalno, tijelo trkača koristi gorivo pohranjeno u obliku glikogena. To znači sagorijevanje ugljikohidrata. Potrebno je više energije za razbijanje i sintezu masti.

Ali zašto je važno odakle dolaze kalorije, sve dok ih ima dovoljno? To se svodi na činjenicu da ljudsko tijelo može pohraniti mnogo više kalorija masti nego kalorija ugljikohidrata oko 20 puta više.

Dakle, ako možete napuniti – i spaliti – masne kalorije, to znači više postojećih zaliha energije kada dođe vrijeme utrke i manje potrebe za grickalicama.

Ketogena dijeta počinje drastičnom potrošnjom ugljikohidrata kako bi se povećao broj ketona u tijelu, molekule koje proizvodi jetra kada mast oksidira. Neka istraživanja pokazuju da malo veći nivo ketona – poznat kao keto-adaptacija može povećati performanse za sportiste.

Prijateljske masti

Uključivanje masti u ishranu je jednostavno, ali je bitno da izaberete zdravije masti poput omega – 3 masnih kiselina i polunezasićene masti, jer zasićene masti mogu dovesti do srčanih problema, moždanih udara i dijabetesa. Evo nekoliko prijateljskih masti:

Orasi: visko nezasićene masti, oni su također i “superhrana” jer su prepuni antioksidanata i mninerala i proteina i imaju tragove magnezija i folata. Dodajte ih u salatu, jogurt, zobenu kašu.

Losos: pored proteina i vitamina D, losos je jedan od najboljih izvora omega 3 masnih kiselina. Omega 3 pomaže u izgradnji ćelijskih membrane, što pomaže smanjenju rizika od raka i moždanog udara, održava nivo inzulina i podržava zdravlje pluća i oka. Jedite losos pečen ili sa roštilja ili pomješajte konzervirani losos sa isjeckanim lukom i nemasnim jogurtom za ukusan namaz.

Avokado: avokado ili ulje avokada ima monozasićene masti , koje vegeterijanci mogu jako teško pronaći. Takođe mogu da pomognu u smanjenju holesterola i srčanih oboljenja. Koristite ulje od avokada kao preljev za salate ili napravite guacamole.