You are currently viewing Kada je najbolje vrijeme za konzumiranje vlakana
Izvor: pexels.com

Kada je najbolje vrijeme za konzumiranje vlakana

Vlakna su važan dio svake dijete i posebno su dragocijena za trkače. Sporo se probavljaju i usporavaju varenje drugih namirnica u želucu što je odlična stvar za trkače.

Sporije varenje daje umjeren tok hranjivih sastojaka što olakšava dugo trčanje bez uspona i padova do kojih dovodi neusklađen i loš vremenski unos goriva.

Svako ko je pojeo zdjelu žitarica sa visokim udjelom vlakana prije jutarnjeg treninga zna da nije nimalo jednostavno. Ono što čini vlakna odličnim za trkače je isto što ih čini i lošim. Budući da se sporo probavljaju, vlakna znaju uzrokovati poteškoće za trkače. Znaju biti povezana sa ozbiljnim smetnjama u želucu ako nisu pravilno vremenski raspoređena.

Vlakna se nalaze u nekoliko različitih namirnica koje se jedu u različito vrijeme u toku dana. Prije trke želite da prođe dva do tri sata poslije jela kako bi se vaš želudac smirio. To znači da treba da izbjegavate vlakna za doručak i da ih pokušate jesti za večeru. Ovo također može i da se obrne ako imate večernju trku – jedite vlakna za doručak, a za večeru ih izbjegavajte.

Mekinje imaju ogromnu količinu vlakana i odlične su za trkače. One se često nalaze u hrani za doručak. Žitarice, maffini i smeđi hljeb su bogati vlaknima. Razmislite o tome da pripremite zdjelu sa žitaricama prije nego odete na trening kako biste imali spreman doručak kad se vratite sa treninga. Voće je još jedna dobra opcija za doručak i također je bogato vlaknima.

Mekinje, zeleno povrće i brokule imaju dosta vlakana. Ove namirnice se obično jedu za večeru, odlična su opcija za jutarnje trkače, ali nisu dobra opcija ako trčite noću.

Na kraju krajeva vaš raspored dikitira kad je najbolje da konzumirate vlakna i vaše tijelo može reagovati na vlakna drugačije od drugih. Probajte šta vam odgovara tako ćete znati šta je za vas najbolje, iako je generalno pravilo da ne konzumirate vlakna neposredno prije trke.