You are currently viewing Je li artritis uzrok bola u koljenu ili je to nešto drugo?
Izvor: pixabay.com

Je li artritis uzrok bola u koljenu ili je to nešto drugo?

Bol u koljenu je nešto sa čime se susreću skoro svi trkači. Iako se trkači brinu o razvoju osteoartritisa kako stare, jedan fizioterapeut je rekao da bol u koljenu kod trkača može biti uzrokovan iz drugih razloga i može lahko da se liječi.

Artritis se odnosi na bol i oticanje zglobova, ali postoji mnogo različitih vrsta i uzroka. Najčešći oblik je osteoartritis, odnosi se na gubitak hrskavice. Ali postoje ljudi koji ne trče i imaju problem sa osteoartritisa, što nije uzrokovano trčanjem. Zapravo, trčanje može imati čak i zaštitni efekat.

Jedan doktor je rekao kako nije vidio puno trkača koji boluju od artitisa i rekao je kako uzrok u donjim ekstremitetima nije uzrokavan trčanjem nego genetikom. Održavanje aktivnog načina života i zdrave težine su ključ za spriječavanje i upravljanje artritisnom boli.

Da bi se dijagnosticirao i liječio bol u koljenu kod trkača trebalo bi gledati njihovu historiju treninga, opterećenja i historiju povreda. Također bi program jačanja pomogao, jer je gubitak snage kod starijih trkača glavni uzrok povrede. Program bi trebao uključivati čučnjeve koji jačaju zadnju ložu, listove i zadnjicu.

Istraživanje sugeriše da se čučnjevi rade sa težinom i malim brojem ponavljanja, ovo znači da sa podizanjem dovoljno težine možete uraditi 6 do 8 ponavljanja, ali ne 12 do 15 ponavljanja. Kad ste ojačali, možete dodati još težine i raditi čučnjeve.

Ako vam bol u koljenu i dalje traje? Fizioterapeut bi mogao da analizira vaš hod i svaku moguću asimetriju.