You are currently viewing Kako biciklizam može pomoći vašem trčanju
Izvor: pixabay.com

Kako biciklizam može pomoći vašem trčanju

Niko ne može dovesti u pitanje kondiciju biciklista koji učestvuju na Tour de France-u, ali mogu li trkači imati ikakve koristi od bicikla?

Da, mogu! Biciklizam je odličan cross trening, bilo da ste zdravi ili se oporavljate od povrede. U istraživanju koje je uporedilo trčanje četiri dana u sedmici s dva trčanja i dvije vožnje biciklom, poboljšanja u trčanju bila su ista nakon pet sedmica.

Pojačajte volumen

Ako ste već dostigli sedmičnu kilometražu trčanja s kojom ste zadovoljni, vrijeme je da pređete na biciklo. Istraživanje navodi da ako vozite biciklo tempom u kojem ćete imati isti otkucaj srca kao kada trčite, sagorijevat ćete istu količinu energije.

Dodajte intenzitet

Biciklizam vam omogućava da povećate intenzitet bez preopterećenja zglobova. Istraživanje iz 2015. godine pokazalo je da je šest sesija od šest 10-sekundnih sprintova (nakon čega slijedi odmor od 30 sekundi) na stacionarnom biciklu poboljšalo trčanje na 3000m za 3.1%.

Poboljšajte oporavak

Biciklizam omogućava poboljšanje cirkulacije i ublažavanje ukočenosti bez opterećenja na zglobove. Jedno istraživanje je otkrilo da trkači koji se oporavljaju od povrede i koji su zamijenili 50% svojih pretrčanih kilometara s biciklizmom nisu izgubili kondiciju. Samo izbjegavajte brda.