You are currently viewing Da li trebate trenirati ako ste prehlađeni
Izvor: pixabay.com

Da li trebate trenirati ako ste prehlađeni

Ako ste prehlađeni ali i dalje se osjećate dobro, nastavite da trčite. Ako ne, onda odmarajte. Ako imate gripu onda svakako odmarajte.

Sad kad su se djeca vratila u školu i hladna sezona je tu, možda se borite protiv prehlade. Da li je uredu da nastavite trenirati ako ste bolesni? Majka vam je možda rekla da ne trebate raditi ništa napornije od penjanja uz stepenice kako bi došli do kreveta kad imate respiratornu infekciju, ali istraživanje pokazuje da vježbanje nema veze s tim koliko ste bolesni i koliko dugo traje vaša prehlada.

Ovo ne znači da ne biste trebali da odmarate ako se osjećate loše –  naravno da biste trebali. Ako je vani sunčano i osjećate da treba da izađete, izađite jer stvari se neće pogoršati ako trčite s prehladom.

Kao i kod bilo koje druge povrede i kad ste prehlađeni najbolje je da slušate svoje tijelo. Počnite sporijim tempom u odnosu na ono što vaš raspored zahtjeva. Ako se osjećate poprilično dobro pokušajte s bržim tempom i radite redovne vježbe. Ako se osjećate loše skratite trening i idite kući i odmorite se.

Šta ako imate gripu?

Gripa je drugačija. Ako imate simptome gripe – umor, proliv, povraćanje ili natečene žljezde – najbolje bi bilo da preskočite trening dok se ne oporavite. Smatrajte da je ovo znak da prekomjerno trenirate i da je vaš imunitet ugrožen. Istraživanje pokazuje da dugotranjo treniranje ima uticaj na vaš imunološki sistem, ovo vas čini osjetljivim.

Trebate li uzeti nešto?

Ako imate lijek protiv prehlade za koji ste uvjereni da djelue na vas, u svakom slučaju ga uzmite, ali imajte na umu da je to placebo efekat, jer istraživanja do sad nisu otkrila da bilo koji lijek ili suplement spriječava prehladu.