You are currently viewing Da li prvo raditi trening snage ili trening izdržljivosti?
Izvor: pixabay.com

Da li prvo raditi trening snage ili trening izdržljivosti?

Prvo trenirate snagu i onda trčite. Ili je obrnuto?

Da li je bitno kojim redoslijedom radite ili je to nevažno za vaš uspjeh? Nema jednostavnog odgovora jer on zavisi od vašeg cilja.

Želite da izgubite na težini?

Često se preporučuje da radite na snazi prije izdržljivosti da ispraznite zalihe ugljikohidrata. Ideja je da koristite energiju iz masti, a ne iz ugljikohidrata dok trčite. Međutim problem s ovom strategijom je što ne možete završiti dugu distancu sa visokim intenzitetom na niskim zalihama ugljikohidrata. Iako je istina da se sagorijeva više masti za energiju, s druge strane kalorijsko “izgaranje” je relativno nisko zbog niskog intenziteta treninga.

Ako želite da izgubite na težini ključan je negativan bilans: ako trošite više kalorija nego što konzumirate, izgubiti ćete na težini. Na kraju je bitno koliko kalorija trošite ukupno za vrijeme treninga. Proširite svoje vježbe. Na ovaj način možete trenirati sa visokim intenzitetom i “spaliti” puno više kalorija i u isto vrijeme dati svojm tijelu vremena da se dovoljno opravi prije sljedećeg treninga.

Želite da izgradite mišiće i povećate maksimalnu snagu

Ako je vaš cilj da izgradite mišiće i/ili povećate svoju  maksimalnu snagu onda svakako trebate da uradite prvo trening snage prije trening izdržljivosti. Nikad ne pokušavajte da napravite neku efikasnu vježbu za izgradnju sange kad su vaši mišići već umorni.

Ako iscrpite vaše mišiće, vaša koordinacija će patiti i vaši stabilizirajući mišići će biti oslabljeni.

Poslije treninga snage nije dobra ideja da dodajete i trening izdržljivosti. Ovo može ometati proces izgradnje mišića. Vašem tijelu je potrebno više vremena za oporavak i obnovu mišića.

Želite poboljšati svoju izdržljivost

Ako je vaš cilj da poboljšate svoju izdržljivost idite na trčanje prije treninga snage. Da bi trening bio efikasan vaši mišići trebaju da odmaraju prije dugog i/ili intenzivnog treninga. Umorni mišići prije trčanja negativno utiču na ekonomičnost kretanja i oblik trčanja. Ovo može dovesti do naprezanja i prekomjernih povreda u zglobovima i mišićima.

Kad osjetite da trebate da trčite poslije treninga snage onda se pobrinite da to trčanje bude kratko i da intenzitet bude nizak.

Želite da poboljšate ukupnu izdržljivost

U ovom slučaju možete da uradite kardio i trening snage onim redosljedom koji vama odgovara. Ali ipak trebate da definišete specifični cilj treninga.

Na kraju

Generalno ne bi trebali da radite dva treninga odjednom. Postićete bolje rezultate u treningu sange i treningu izdržljivosti ako date svom tijelu dovoljno vremena za oporavak. Ako želite da kombinujete treninge onda bi trebali da to radite onim redosljedom koji vama odgovara.