You are currently viewing Zašto vas fitnes čini zdravim i uspješnim
Izvor: pexels.com

Zašto vas fitnes čini zdravim i uspješnim

Odvojite malo vremena da razmislite o riječi “fitness”. Kakve vam slike padaju na pamet?

Prvo, vjerovatno mislite na aktivnosti koje vas znoje. Možda zamišljate sebe kako trčite na svježem zraku, dižete tegove ili vozite biciklo.

Ali “fitness” je mnogo više od same vježbe: to je stil života – uključuje zdravu ishranu i zdrave navike uz pravu količinu vježbanja.

Može li fitnes učiniti više za vas, a ne samo poboljšati zdravlje? Može li vam pomoći da se efikasnije nosite sa stresom?

Vježbanjem možete otvoriti vrata svjesnijem i uspješnijem životu.

Budite organizovaniji

Jedna od velikih prednosti sporta je da se bolje organizujete. Zašto? Zato što morate da planirate bolje svoje treninge. Uz posao, djecu nije uvijek lako uklopiti sve. i ako želite da postignete ciljeve morate napraviti plan.

Postavite sebi sljedeća pitanja ako želite uspješno ispuniti svoje ciljeve:

  • Izgubiti težinu, zdravije se hraniti, izgraditi mišiće, biti aktivniji, opušteniji: koji od ovih ciljeva želite postići?
  • Šta vam je potrebno da se to desi?
  • Koliko puta sedmično i koje dane želite da vježbate? Koliko puta sedmično želite raditi na svojim ciljevima?

Napišite odgovor na papir i razmislite o tome kako možete planirati pojedinačne aktivnosti u vašem kalendaru.

Zvuči teško jer nemate vremena? Upišite vaše treninge u kalendar i tretirajte ih kao poslovne sastanke. Brzo ćete uočiti poboljšanje u samoj organizaciji.

Biti ćete sigurniji i optimističniji

Što se češće bavite sportom, što ste više posvećeni zdravoj ishrani i što aktivnije radite na ispunjavanju ciljeva, prije ćete vidjeti rezultate. Ostaćete u formi, izgraditi mišiće, osjećati ćete se zdravije i srećnije. Biti ćete zadovoljniji – bilo vašim ličnim ili profesionalnim životom.

Više ste fokusirani i posvećeni

Da li ste neko ko se brzo uzbuđuje oko stvari? Da li ste neko ko se brzo vraća starim navikama? Pokušajte isplanirati 12 sedmica treninga snage, plan ishrane ili plan trčanja kako biste postigli ciljeve.

Planovi vam pomažu da ostanete fokusirani – čak i ako je na početku teško. Čim završite sa planom biti ćete ponosni na sebe. Izdržali ste i niste odustali! Upornost i dosljednost se isplati, također ćete vidjeti koristi u vašem profesionalnom životu.