You are currently viewing Da li je trčanje dobro za djecu
Izazov: pixabay.com

Da li je trčanje dobro za djecu

Iako je vježbanje dobro za djecu, treba biti oprezan kada ih ohrabrujemo da trče. Saznajte sve o sigrunom trčanju za djecu i načine kako da ih motivišete da trče.

Sa porastom gojaznosti kod djece u kombinaciji s opštom zabrinutošću vezanom za fitnes i nivo aktivnosti djece, od roditelja se zahtjeva da podstaknu svoju djecu da budu aktivniji i da učestvuju u više sportskih aktivnosti kako bi poboljšali svoje dugoročno zdravlje. Ali koliko je trčanje dobro za djecu?

Ako želite da osigurate da vaše dijete postigne korektnu ravnotežu između previše i premalo vježbanja, jednostavno slijedite ove smjernice koje sadrže informacije o:

 • sigurne vježbe trčanja;
 • ideje za trening;
 • trke, koliko daleko mogu djeca ići;
 • vrhunsko rješenje;

Pažljivo trčanje

Trčanje je odličan oblik vježbanja za bilo koji uzrast, a podsticanje djece da učestvuju u sportu i aktivnostima koje uključuje trčanje je i pozitivno i zdravo. Trčanje jača kosti, poboljšava koordinaciju, vježba kardiovaskularni sistem, jača mišiće i tetive, a također je zabavno – sve su to razlozi da počnete trčati. Naravno btino je zapamtiti da iako roditelj može biti entuzijastičan trkač, ne mora značiti i da će njegovo dijete imati istu motivaciju. Tijela djece se još uvijek razvijaju i zbog toga treba biti pažljiv kada ih podstičete da trče.

Američka institucija za pedijatriju navodi da ako djeca previše trče, može doći do problema, uključujući povrede kao što je tendinitis i povrede kostiju što može dovesti do artritisa i komplikacija u rastu. Pored toga, sposobnost djeteta da reguliše svoju tjelesnu temperaturu je manje razvijena, tako da trčanje po ekstremnim temperaturama (bilo da je vruće ili hladno) nije preporučljivo. Djeci isto tako treba više vremena da se aklimatizuju toploj ili hladnoj klimi, što može povećati njihove probleme vezane za toplotu.

Koliko moje dijete može trenirati?

Primarni fokus kod djece koja počinju s trčanjem bi trebalo da bude uživanje. Umjesto da postavite pitanje, ‘koliko moje dijete može trenirati?’, fokusirajte se da trčanje vašeg djeteta bude zabavno. Zadnja stvar koju hoćete je da smanjite njihov entuzijazam. Da biste osigurali da vaše dijete uživa u sveobuhvatanom paketu pogodnosti koje donosi trčanje, upotrijebite neke od sljedećih strategija:

 • Održite trčanje zabavnim za djecu. Umjesto da vaše dijete trči bezbrojne kilometre, uključite ih u neke igre s trčanjem kao i u malu količinu vježbi za povećanje izdržljivosti. Igre s trčanjem sus zabavne i motivirajuće, a vaše dijete neće ni osjetiti da trenira.
 • Idi na trening brzine. Najteža komponenta za poboljšati je brzina, ali ako se trening za brzinu uvede djeci dok se razvijaju, efekti treninga su daleko veći nego kada pokušavate poboljšati brzinu kao odrasli.
 • Dajte im raznolik trening. Izbjegnite fokusiranje na samo jednu trkaču disciplinu. Kako bi osigurali svestrani razvoj svog djeteta, pustite ih da učestvuju u različitim disciplinama od sprintova i trčanja s preponama do trčanja na stazi (track) i cross-country. Osigurajte da pravilno trenirate. Uvijek vodite računa da vaše dijete prati korektan protokol uključujući zagrijavanje, hlađenje i istezanje.
 • Ne zanemarujte tehniku trčanja. Tehnika je bitna u bilo kojoj aktivnosti, a djeca će lakše pokupiti dobre navike nego što će ‘odučiti’ loše navike kada odrastu. U početku, djeca mogu izgledati jako mršavo kada trče, ali ako uvedete nekoliko vježbi za tehniku, oni će brzo poboljšati svoju formu. Prednost će biti u tome što će djeca biti efikasnija kao trkači, a pored toga smanjit će se rizik od povrede.
 • Radite druge aktivnosti. Trčanje može biti zarazno (u pozitivnom smislu!), ali pored trčanja pobrinite se da podstaknete sveukupan razvoj vašeg djeteta tako što ćete ga izložiti drugim aktivnostima koje uključuju trčanje, kao što je timski sport.

Moželi se moje dijete trkati?

Većina maratona ima starosna ograničenja, a minimum godina potrebno za učešće je između 16 i 18. Morali bi provjeriti s organizatorom da li vaše dijete može učestvovati.

Ključni faktor koji treba imati na umu kod ovih udaljenosti je da bi mogli u potpunosti učestvovati u ovom događaju, djeca bi morala trenirati mjesecima što bi moglo dovesti do povreda zbog preopterećenja. Dozvoliti djetetu da se trka je u redu, ali je važno da udaljenost bude kratka dok se ne razviju u potpunosti. Ako vaše dijete ima manje od 15 godina, onda bi trebali slijediti sljedeće smjernice:

 • Ispod 4 godine – 50m
 • 5-6 godina – 100m
 • 7-8 godina – 200m
 • 9-10 godina- 400m
 • 11-12 godina – 800m
 • 12-13 godina – 1.6km

Vrhunsko rješenje za djecu

Ako želite da osigurate da vaše dijete ima dobre temelje za daljnje napredovanje, zašto ne bi dozvolili da trenira s kvalifikovanim trenerom? Dosta trenera radi s djecom u grupama i to može biti organizovan, zabavan način da uživaju u treningu. Za roditelje, ključna korist od toga da njihovo dijete trenira s kvalifikovanim trenerom je da je trening pravilno struktuisan u skladu s fizičkim razvojem vašeg djeteta, čime se eliminiše opasnost od pretreniranosti.