You are currently viewing 5 razloga da vježbate sa vlastitom tjelesnom težinom
Izvor: pexels.com

5 razloga da vježbate sa vlastitom tjelesnom težinom

Dani podizanje teških tegova su završeni. Pametan način treniranja se fokusira na sveukupne tjelesne vježbe i funkcionalni trening. Burpees, plank i sklekovi angažiraju više od pola mišića u vašem tijelu. Radeći nekoliko mišića istovremeno možete povećati efikasnost vašeg treninga i brže postići cilj. Kombinacija različitih mišića ne samo da povećava vašu snagu nego vas i spašava od puta do teretane. Također sprečava neravnotežu mišića i smanjuje rizik od povreda.

1. Svestrani igrač

Sveukupne tjelesne vježbe treniraju nekoliko različitih grupa mišića istovremeno i povećavaju interakciju između njih. Kad različiti mišići rade zajedno kao tim to povećava vašu snagu. Holistički trenizi vam pomažu da izbjegnete neravnotežu koja je često uzrok povreda.

U kratkom vremenskom periodu možete ostvariti nekoliko ciljeva: intenzivne vježbe snage ne samo da jačaju vaše tijelo već se fokusiraju na druge aspekte kao što su izdržljivost, kondicija i agilnost. Još jedan bonus od tjelesnih vježbi je da trening nekoliko mišića stimuliše efekat naknadnog sagorijevanja. Efekat naknadnog sagorijevanje je kad vaše tijelo sagorijeva dodatnu masnoću čak i nakon treninga. Što je vježba intenzivnija i zahtjevnija više ćete imati koristi poslije treninga.

2. Recite zbogom teretani

Ako želite da vodite zdrav život morate redovno vježbati. Ali redovno vježbanje ne zahtjeva uvijek odlazak u teretanu. Možete biti fit bez bilo kakve mašine ili opreme. Sve što trebate je vaše tijelo, gravitacija i ispravno vježbanje. Ako u vaš trening uključite efektivne vježbe cijelog tijela možete uštediti novac za članarinu u teretani i na sportskoji opremi. Nevjerovatni rezultati ne koštaju ništa osim znoja i napora.

3. Efikasna put do vašeg cilja

Izvanredni rezultati se mogu postići bez ikakvih dodatnih sredstava jednostavnim vježbama kao što su burpees, planka i drugih vježbi. Kažu da su sklekovi jednostavni i da ne predstavljaju veliki izazov? Da li ste ikad razmišljali da radite sklekove sa jednom rukom ili podignete jednu nogu u zrak? Postoji mnogo varijacija.

Trening sa sopstvenom tjelesnom težinom ima ponešto za svakoga. Od osnovnih vježbi za početnike do složenih vježbi koje su poprilično izazovne.

4. Trening sa prijateljima

Ne treba vam članstvo u teretani kako biste se oblikovali. Možete oblikovati vaše tijelo unutar četiri zida. Potpuno bez opreme. Ne volite sami da trenirate, onda biste mogli imati koristi od toga da vas okruže drugi entuzijastični sportisti. Tjelesne vježbe su savršene za grupni trening. Nije samo zabavno nego vas i motiviše. Možete postići sjajne rezultate sa spužvom za vježbanje, peškirom i bocom vode. Jeste li ikad pomislil na to da idete vani i vježbate? Ili da imate jednom sedmično grupni trening?

5. Sve se svodi na to kako to radite

Volite li trening sa prijateljima? Odlično! Ali nemojte se zanositi i radite vašim tempom. Važno je da vježbe radite pravilno, i dok radite vježbe pravilno možete izbjeći povrede. Ovo vas štedi od neudonog bola u leđima ili u koljenima i gura vas do granica i pomaže minimizirati rizik od povreda.

Vidite, postoje mnogi razlozi da trenirate sa sopstvenom tjelesnom težinom. Budući da postoje mnoge varijacije svake vježbe nema načina da vam bude dosadno.