You are currently viewing Ciljevi koji se ne odnose na trku
Izvor: pixabay.com

Ciljevi koji se ne odnose na trku

Kao trkači imamo tendenciju fokusiranja na ciljeve koji su specifični za trku ili vrijeme. Kad kažete da ste trkač, prvo pitanje koje će vam postaviti je koliko ste maratona trčali, koliko brzo možete istrčati maraton ili klasično pitanje: Kolika je najduža distanca koju ste istrčali?

Problem ovih reakcija je što za mnoge trkače ova aktivnost služi posve drugačijoj svrsi. Neki se trkač ne fokusiraju toliko na vrijeme. Neki se uopšte ne takmiče. Za trkače koji spadaju u ovu grupu postavljanje ciljeva ne dolazi u obrzi. Ako vam u jesen treba motivacije odaberite cilj. Trebate li malo inspiracije? Ovi prijedlozi nemaju veze s trkama i ličnim rekordima.

Distanca. Napokon ste došli do nivo kondicije s kojom možete trčati non-stop. Sad kad ste uspostavili osnovu, cilj vam može biti da pretrčite veću distancu. Ako uobičajno trčite pet do osam kilometara polako to povećajte. Postavite cilj. Recite sebi da želite da trčite 15K na primjer, polako nadogradite ono što ste već postigli. Postizanje cilja nekim trkačima je i minuta manje od starog ličnog rekorda.

Marljivost. Ovo je solidan cilj za trkače koji su novi u sportu ili se vraćaju trčanju nakon duže pauze. Svi mi imamo svoju rutinu. Svi su iskusili vrijeme kad motivacija opadne. Odjednom se dan pauze pretvori u tri, četiri i prije nego primjetite prođu sedmice ili mjeseci od kad ste zadnji put trčali. Postavljanje cilja da marljivo trčite je veoma jednostavan cilj, međutim dosljednost u trčanju je temelj dobrog trčanja.

Uključite se u zajednicu. Da ovo je jako široka izjava. Dobar je cilj jer “uključivanje u zajdenicu” može da znači različite stvari u zavisnosti od vašeg gledišta. Uključivanje može značiti da radite na istraživanju kako drugi trkači pristupaju ovom sportu. Ovo može značiti pridruživanje klubu ili odlazak na lokalne trke.

Transformacija načina života. Ovo je odličan cilj posebno za one koji su krenuli da trče kako bi počeli sa zdravijim načinom života. Ovo može značiti odustajanje od ovisnosti, trčanje radi mršavljenja ili trčanje zbog boljeg mentalnog zdravlja itd. Ovaj cilj može biti malo nejasan, trkači koji su postavili ovaj cilj mogu ga bliže definisati u zavisnosti kakav napredak žele i vremenski okvir u kom bi se to trebalo desiti. Ovo se također može odnositi na trkače koji jedu zdravu hranu ali žele još da povoljšaju svoju ishranu.

Izađite na stazu. Nikad niste vježbali na stazi? Ovo je odličan cilj. Nađite vježbu koja će vam se učiniti privlačnom, pogledajte vaš raspored kako biste pronašli vrijeme kako da uklopite vježbanje i krenete prema stazi. Iskoristite jesensko vrijeme i trčite na stazi prije zime.

Istraživanje novih mjesta i zabavljate se za vrijeme trčanja. Trkač koji nije pretjerano zaniterosovan za trke možda bi se želio usredočiti na ovako nešto. Mnogi trkački ciljevi su naglašavanje trbušnih mišića ili skraćivanje završnog vremena. Šta je s trkačima koji nisu zainteresovani sa za trke? Znamo da vas ima. Napravite listu područja koje želite da istražite i posjetite ih. Dobra stvar u tome je što možete trčati dok uživate u pogledu.