You are currently viewing Slušajte vaše tijelo: šta znači žudnja za hranom
Izvor: pixabay.com

Slušajte vaše tijelo: šta znači žudnja za hranom

Žudnja za hranom: svi smo ovo iskusili. Jednom kad nas ‘dohvati’, nemoguće je odoljeti čokoladi i čipsu. Ali odakle dolazi žudnja za hranom i zašto nekad imate potrebu za nečim slatkim, a nekad za nečim slanim. U nastavku ćete pronaći uzroke žudnje za hranom i zašto biste trebali slušati vaše tijelo.

Obratite pažnju na signale koje vam daje vaše tijelo

Žudnja za hranom često znači da vašem tijelu nešto nedostaje, ali može također biti povezana i sa hormonskom ravnotežom ili emocionalnim stanjem. Zato je bitno da obratite pažnju na signale koje vam daje vaše tijelo. Možda žudite za nečim sa sljedeće liste:

Slatkiši

Izvor: pixabay.com

Žudite za gumenim bombonama, sladoledom ili kolačima? Ovo je znak da imate nepravilnosti sa šećerom u krvi, hormonalnu neravnotežu, stres ili nedostatak sna. Bolje je da riješavate problem u korijenu nego da konzumirate hranu.

Čokolada

Izvor: pixabay.com

Žene često žude za čokoladom. Ovo se može povezati sa njihovim mensturalnim ciklusom: žene gube magnezijum, minerale koji se nalazi u kakau za vrijeme ciklusa. Dakle žudnja za čokoladom može značiti da tijelo pokušava vratiti nivo magnezijuma u normalu. Konzumiranjem slatke hrane povećava se nivo oksitocina u tijelu. Ovaj hormon se oslobađa kad se mazite i grlite. Red ili dva tamne čokolade sa visokim sadržajem kakaa je upravo ono što vam treba da povećate raspoloženje.

Jednostavni ugljikohidrati

Izvor: pixabay.com

Žudnja za tjesteninom ili bijelim hljebom može ukazivati na nedostatak aminokiseline triptofan koja je značajna za proizvodnju hormona serotonina. Ako ne unosite dovoljno ugljikohidrata, ovo može dovesti do toga da budete loše raspoloženi. Žudnja za visokim udjelom ugljikohidrata način je da se naše tijelo razveseli.

Slana hrana

Izvor: pixabay.com

Mnogi ljudi vole grickati čips i slane grickalice dok gledaju TV. Žudnja za slanim grickalicama je često znak da vam nedostaje elektrolita. Dehidracija također može biti razlog zašto žudite za slanim namirnicama.

Natrijum u velikim količinama nije zdrav i često je povezan sa visokim krvnim pritiskom. Međutim, našem tijelu je potrebna određena količina natrijuma (5g po danu). Obavezno pijte puno tečnost, pogotovo ako vježbate i ako je napolju vruće, pokušajte piti pića sa elektolitima. Zdravija opcija za slane grickalice su kokice ili neslani orasi.

Meso

Izvor: pixabay.com

Da li ste vegeterijanac ili vegan? Ako zbog neuravnotežene ishrane ne dobivate dovoljno željeza, cinka i vitamina B12, možda ćete početi žuditi za mesom. Ovo ne znači odmah da je ishrana na bazi biljaka neuravnotežena. Ali znači da se vegani moraju više potruditi oko planiranja obroka kako bi dobili sve potrebne hranjive sastojke. Željezo možete pronaći na primjer u mahunarkama, orasima, sjemenkama i suhom voću. Ovo bi se trebalo jesti u kombinaciji sa vitaminom C kako biste povećali sposobnost apsorbcije željeza. Željezo iz biljaka generalno ima nižu bioraspoloživost od željeza iz životnjskih izvora. Ako ste vegan morate biti sigurni da održavate dovoljan nivo vitamina B12. Možda biste trebali razmisliti o suplementima. Vitamini su sadržani u životinjskim izvorima hrane (meso, jaja, mliječnim proizvodima).

Ljudsko tijelo je pametno! Ako slušate signale koje vam daje, znati ćete šta vašem tijelu nedostaje. Ponekada, ima smisla prepustiti se žudnji za hranom, ali ponekada treba provjeriti šta uzrokuje napade gladi.