You are currently viewing Žitarice koje vam mogu pomoći da ojačate
Izvor: pexels.com

Žitarice koje vam mogu pomoći da ojačate

Ako ste u potrazi za hranom koja je bogata proteinima, žitarice vam sigurno ne padaju na pamet, ali žitarice su zdravi ugljikohidrati.

Mekinje i klice cijelih zrna pružaju zdrave masti, vitamin E i do 6 grama proteina po porciji. Ovo znači da neke žitarice mogu pružiti solidan udio proteina koji su vam potrebni za oporavak nakon teškog trčanja ili treninga.

Amarant

Amarant ima orašasti okus, koji podsjeća na smeđu rižu, a njegove male granule slične sjemenu mogu se “iskokati” kao kokice.  Amarant je odličan izvor proteina, sadrži dvostruko više iskoristivog kalcija od mlijeka, triput više vlakana od pšenice, a njegovo je lišće iznimno dobar izvor željeza. Obiluje i mineralima kao što su kalij, bakar, magnezij, fosfor i posebno manganom, te vitaminima A, B6, K i C, folnom kiselinom i riboflavinom.

Proteina po šolji: 9 grama

Heljda

Ova žitarica malo liči na leću i okus joj je malo gorak. Heljda ima više vlakana po porciji nego zobena kaša i prirodno je bez glutena. Heljda često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša.

Proteina po šolji: 6 grama

Tef

Ova žitarica je veličine maka i ima je u različitim bojama, Tef sadrži više kalcija (120 miligrama po kuhanoj šolji) i željeza nego ostale žitarice. Ova najmanja žitarica dobar je izvor fosfora, magnezija, cinka i tiamina. Ova žitarica sadrži 8 esencijalnih aminokiselina i odličan je izvor proteina.

Proteina po šolji: 10 grama

Tritikale

Tritikale je nova vrsta žita, koju je stvorio čovjek križanjem dviju najvažnijih žitarice pšenice i raži. Možete je naći u obliku pahuljica i kuhati kao kašu.

Proteina po šolji: 13 grama

Divlja riža

Divlja riža izuzetno je bogata bjelančevinama, mineralima, vlaknima, B vitaminima te folnom kiselinom.

Proteina po šolji: 7 grama

Bonus savjeti: držite žitarice u frižideru

Zbog njihovog vanjskog sloja, poznatog kao klica, sadrže zdrava ulja koja vremenom postaju užegla. Većina žitarica će opstati oko 6 mjeseci, ali ostavljanje žitarica u frižideru će produžiti vjek žitarica za mjesec do dva.