You are currently viewing Četiri preporuke za rutinu spavanja
Izvor: Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

Četiri preporuke za rutinu spavanja

Studije pokazuju da uvođenje rutine spavanja može povećati trajanje spavanja i kvalitet spavanja. Za trkače je dobar san od neprocjenjive vrijednosti za trening i oporavak. Nakon što ste opteretili svoje tijelo spavanje je jedan od ključnih elemenata za oporavak.

Evo četiri preporuke za rutinu spavanja:

Držite se rasporeda spavanja. Pokušajte da idete u krevet i budite se svaki dan u isto vrijeme uključujući i vikend. Dosljednost je ključna kad je u pitanju spavanje.

Izbjegavajte upotrebu telefona prije spavanja. Studija koju je radio časopis za zdravlje i medicinu ispitivali su vezu između upotrebe telefona i spavanja. Studija je obuhvatala osobe od 18 do 94 godine. Studija je otkrila da upotreba telefona prije spavanja uzrokuje nesanicu i povećava umor. Za mnoge ljude korištenje mobitela prije spavanja je njihova noćna rutina, ali razmislite o tome da ostavite mobitel u drugoj sobi i odete spavati. Ali ako je to vaš alarm razmislite o kupovini sata. I kad je vrijeme za krevet idite u krevet.

Smirite se i opustite se. Razmislite o periodu smirivanja sat vremena prije spavanja tj. nemojte raditi trening sat prije spavanja. Vaše tijelo treba vremena da se pripremi za spavanje. Pripremite se za spavanje i radite nešto što vas smiruje na primjer čitajte knjigu prije spavanja.

Napravite tamu. Svijetlost može uticati na vaše cirkadijske ritmove. Kad je mrak šalje se signal vašem mozgu da je vrijeme za spavanje. Izlažući se mraku noću, a svijetlosti ujutro pomaže kod ritma spavanja.