You are currently viewing Sportom protiv stresa
Izvor: pixabay.com

Sportom protiv stresa

Odjednom se osjećate loše da želite samo da se sklupčate u “loptu”. Osjećate se bespomoćno i usamljeno. Iscrpljenost je najgori scenario koji može da vam se desi i dovodi do “izgaranja”.

Svi se nađemo ponekad u ovakvoj situaciji, gdje se zapitamo da li smo ranije primjetili da je bilo loše? Kako  se nosite sa stresnim danima?

Strčnjaci smatraju da je vježba ključ uspjeha. Oni koji vježbaju stalno smanjuju stres poboljšavaju raspoloženje i mentalno zdravlje.

Odakle dolazi stres?

Stres na poslu, porodici ili u slobodno vrijeme – postoji mnogo razloga zašto  tijelo i um reaguju na stres. Pošto je svaka osoba različita stresori se gledaju drugačije. Zato neke situacije prestavljaju prijetnju za neke ljude, dok ih drugi ljudi smatraju pozitivnim stersorom koji ih gura na viši nivo performansi.

Kad se stres javlja često i stalno, a tijelo nije u stanju da upravlja njime, tada stres osjećate kao nešto negativno.

Vježba za smanjenje stresa

Trčanje još uvijek pomaže vašem tijelu i umu.

Koji sport vam treba kako bi razbistrili um?

Ovdje se mišljenja razlikuju:

  • Mnogi stručnjaci preporučuju trčanje, jer je to jedna od prvih vještina koju učimo. Važno je da ostanete u aerobnom rangu, kako biste izbjegli preveliko opterećenje tijela.
  • Pored sportova izdržljivosti, redovne šetnje mogu pomoći u smanjenju stresa.
  • Joga je još jedan efikasan način da razbistrite glavu. Koncentrišući se na vaše disanje, ulazite u meditativno stanje.

Važno je da imate pozitivnu vezu sa sportom koji odaberete tj. morate da uživate dok vježbate. Ključ je da znate šta je dobro za vas. Vaš prijatelj može da trči 10km i da uživa u tome ali to ne znači da je to ono što vaše tijelo treba.