You are currently viewing 8 mentalnih trikova koji će vas dovesti do uspjeha
Izvor: pexels.com

8 mentalnih trikova koji će vas dovesti do uspjeha

Ako želite da trčite brže, idete dalje i osjećate se ugodnije u nekom trenutku ćete se morati iskoračiti izvan zone udobnosti.

Bilo da se radi o prvom dugom trčanju od 30K kao dijelu maratonskog treninga ili trčanje 5K tempa za vrijeme brze sesije radite nešto što prije niste i znate da ćete osjećati nelagodu i da će vam biti teško. Ali ovo je neophodan dio treninga.

Za vrijeme kad trening zahtjeva više nego što možete dati evo nekoliko savjeta kako da prođete kroz to:

1. Neke stvari su važnije od drugih

Trening je fokusiran na daljem i bržem trčanju od onog što ste navikli. Dugo trčanje i vježbe su ključ za uspjeh. Neka vam dugo trčanje i vježbe budu prioritet ali nemojte zaboraviti da je čuvanje zdravlja ključ dugoročnog uspjeha.

2. Uredu je da podbacite

Ne može svaki dan biti vaš dan. Neke trke i vježbe će biti bolje od drugih, a neke će biti baš promašaj. Dozvolite sebi da nekad podbacite, ali nemojte da vam to pređe u naviku.

3. Mentalno se pripremite

Važno je da budete uzbuđeni i da završite svako trčanje. Znate šta trebate uraditi prije nego što počnete. Također trebate znati razlog zašto to radite, bilo da se radi o izgradnji izdržljivosti, brzini ili oporavku itd. Bitno je da znate šta i zašto vas nešto motiviše i to može da vam pomogne da vizualizujete kako se to radi.

4. Postavite razumne ciljeve i očekivanja

Nemoje očekivati da ćete istrčati 32K ako ste do sad trčali samo 24. Ne pokušavajte da trčite intervale tempom kojim niste nikad to radili. Koristite vašu trenutnu kondiciju i kako se osjećate na taj dan i postavite ciljeve koje možete ostvariti.

5. Preispitajte se i prilagodite se

Ako znate da niste spremni za određenu distancu ili tempo odmah se povucite. Odlučite se za manji broj kilometara ili smanjite broj intervala u treningu. Bolje je biti uspješan u nečemu manjem nego u pokušaju da se učini nešto više.

6. Prekinite

Ne razmišljate o ukupnoj udaljenosti i nemojte biti opsjednuti brojem intervala. Razbijte trening na manje ili lakše dijelove. Trku od 30K podjelite na 15K laganog trčanja, 10K napornog i 5K laganog. Usredotočite se na individualni interval a ne na to koliko vam je ostalo.

7. Pronađite grupu prijatelja

Trčanje je lakše kad trčite sa prijateljima. Duga trčanja izgledaju kraće kad imate prijatelja za razgovor. Teški treninzi izgledaju lakše kad imate partnera. Trening sa drugima stvara osjećaj odgovornosti i veća je vjerovatnoća da ćete se gurati dalje.

8. Izgradite samopouzdanje

Osjećaj samopouzdanja odličan način za uspjeh. Izgradite sampouzdanje tako što ćete odabrati trening koji vam najviše odgovara. Trčite tamo gdje vam je udobno i poznato. Nemojte zanemariti vaše slabosti ali ih ne naglašavajte.