You are currently viewing 6 vrsta hrane koja vam može ‘ubiti’ želju za slatkim
Izvor: pixabay.com

6 vrsta hrane koja vam može ‘ubiti’ želju za slatkim

Skoro svaka dijeta – veganska, paleo, katogena itd – ima nešto zajedničko s drugim dijetama: svaka dijete zahtjeva da eliminišete dodatne šećere.

Ti šećeri se obično ubrizgavaju u hranu kako bi im se dalo više ukusa, ali za razliku od prirodnih šećera koji se nalaze u cjelovitim namirnicama kao što je voće, dodatni šećeri mogu uništiti zdravlje.

Ako ste se ikad pokušali odreći šećera u bilo koje vrijeme, znate kako to može biti teško. Kolači i druge poslastice su uvijek krive za unos dodatnog šećera, ali također ih ima i u namirnicama kao što su jogurt i paradajz sos. Ali ako izbacite neke stvari, razultati će se isplatiti: Osim što ćete izgubiti na težini, imat ćete više energije ujutro, smanjit ćete rizik od dijabetisa tipa 2 i smanjiti ćete stomačne probleme.

Ako imate želju za dodatnim šećerom, sljedeće namirnice mogu eliminisati žudnju za slatkom. I najbolji dio, kad jedete ovu hranu vaše tijelo počinje da žudi za njom – umjesto za slatkim poslasticama. Sad je ovo slatko!

1. Proteini

Zamjena slatke hrane za proteine je najbolji način za stabilizaciju šećera u krvi. Zapravo, zavisno od vrste hrane, obrok bogat proteinima može usporiti apsorbaciju šećera i spriječi rast glukoze, što za uzvrat može smanjiti žudnju za šećerom.

Jedenje više proteina ne znači i da jedete samo steak. Iako je govedina koja se hrani travom sjajan izvor, piletina, leća, crni grah, divlji losos, jaja i mlijećni proizvodi s puno masnoće također su dobre proteinske namirnice.

2. Zdrave masnoće

Iako se masnoća smatrala lošom u prošlosti, stručnjaci su konačno otkrili da su zdrave masti odlične za tijelo, pogotovo kad ste na dijeti s niskim udjelom šećera. Kad je riječ o sagorijevanju energije, vaše tijelo prvo šećere sagorijeva. Kad eliminišete šećere tek onda počinje sagorijevati masti. Bez obzira što ćete koristiti izvore masti za energiju, također ćete sagorijevati rezerve masti u tijelu. Ovo ne samo da će vam pomoći da smršate, nego će i vaše tijelo početi koristiti izvore masti kao gorivo i na ovaj način će vaše tijelo žuditi za zdravim mastima, a ne za šećerom.

Najbolje masti koje možete dodati vašoj ishraniu su avokado koji je takđer bogat proteinima; sirov, organski puter; ekstradjevičansko maslinovo ulje i hrana bogata omega 3 masnim kiselinama kao što su orašasti plodovi, sjemenke i zeleno povrće. Također preporučujemo ulje kokosa. Kokosovo ulje je zdravo i trebalo bi da bude dio dijete. Kokosovo ulje je bogato zasićenim mastima, ali ne preporučuje se konzumiranje više od 30 grama dnevno. Dobra vijest je da većina neće nadmašiti ovu količinu osim u slučaju kad su na dijeti sa visokim udjelom masti i ugljikohidrata.

3. Vlakna

Police u trgovinama su bogate hranom s vlaknima, ali kad je u pitanju kontrolisanje žudnje za slatkom željet ćete odabrati hranu koja je prirodno bogata topljivim vlaknima poput orašastih plodova, lana, bobičastog voća i mrkve. Vlakna u ovim namirnicama usporavaju varenje što stabilizuje nivo šećera u krvi. Ovaj proces smanjuje nivo šećera u krvi, a samim tim i rizik od dijabetisa.

Još jedna prednost dijete s visokim udjelom vlakana je to što ćete se osjećati siti duže jer se hrana ne probavlja tako brzo. Ovo znači smanjenje grickalica poslije večere. Čak možete i izgubiti kilograme kad smanjite grickanje između obroka.

4. Hrana bogata probioticima

Kakve veze ima probiotička hrana sa smanjenjem šećera u krvi? Kako se ispostavilo imaju puno veze. Probiotici su prirodni neprijatelji kvasca koji može iazvati mnoštvo zdrastvenih problema uključujući osip na koži kao što je psorijaza, “magla” u mozgu i debljanje. Kvasac se hrani šećerom pa kad mu je dopušteno raste nekontrolisano izazivajući žudnju za hranom.

Eliminacijom šećera također ćete početi žuditi za kvascem, ali konzumiranjem probiotičke hrane može pomoći. Ako jedete puno probiotičke hrane, dobre bakterije će rasti u organizmu. Ovo znači manje žudnje za šećerom i bolji izgled kože, sretniji stomak i jači imunološki sistem.

Kefir, jabukove sirće, grčki jogurt i kombucha su prepuni probiotika i lako ih je naći u prodavnici.

5. Kisela hrana

Kad želite da jedete nešto slatko najbolji način da se borite protiv toga je da uzmete nešto kiselo. Kisela hrana je također bogata probioticima ili organskim kiselinama koji podržavaju rast dobrih bakterija.

Kiseli kupus, kiseli krastavci i druga fermentirana hrana su sjajne namirnice koje možete dodati jelima ili salatama kako biste suzbili želju za slatkom. Dodavanjem limuna ili limete u vašu vodu također može biti od pomoći. Kiseline koje se nalaze u ovom voću usporavaju probavu, zadržavajući razinu šećera u krvi na normalnom nivou i poboljšava apsorbacijuu hranjivih sastojaka.

6. Bilje i začini

Konačno, povećanje broja bilja i začina koji koristite u vašoj kuhinji će vam pomoći da oslobodite tijelo od raznoraznog šećera, smanjite žudnju i povećate vaše opšte zdravlje.

Đumbir, na primjer, djeluje protivupalno i povećava osjetljivost na inzulin koji štiti od dijabetisa. Fantastičan je za dodavanje u smoothie ili čaj sa malo meda i limuna.

Kurkuma je jedan od moćnih začina koji je izvrstan u borbi protiv žudnje za šećerom. Poznato je da snižava šećer u krvi i bori se protiv otpornosti na inzulin. Ako vam je holesterol visok, kurkuma također pomaže.