You are currently viewing Pišite dnevnik trčanja za bolju organizaciju
Izvor: pexels.com

Pišite dnevnik trčanja za bolju organizaciju

Pisanje dnevnika je najbolji način da organizujete vaš trening i dobijete bolji osjećaj za trčanje.

Budite jedinstveni

Isjecite sliku trkača koji vas inspiriše i zalijepite u dnevnik i neka to bude prva stranica vašeg dnevnika trčanja.

Zapišite vaše misli

Kakvo je vaše mentalno stanje dok trčite? Da li ste bili pod stresom zbog nečega na poslu? Dnevnik trčanja je kao sportski dnevnik i nema razloga da ne služi za pisanje emocionalnog stanja.

Ocijenite da li osjećate bol ili napetost

Da li osjećate bol ili napetost? Većina trkačih povreda je rezultat pretjerane upotrebe što znači da počinju kao napetosti prije nego se pretvore u ozbiljne probleme.

Ocijnite vaš nivo energije

Neki trkači vole dati ocjenu od 0 do 5. Sa nulom ocjenjuju “Toliko sam bio umoran da nisam mogao da trčim”, sa 5 ocjenjuju “Osjećam se sjajno mogao bi ovako trčati zauvijek”.

Pratite statistiku

Zapišite koliko ste daleko trčali i koliko vam je trebalo. Biti ćete impresionirani koliko su ovi brojevi vezani za druge stvari koje zapisujete.

Pametniji ručak

Vodite evidenciju koje ste namirnice jeli prije trčanja i koje od njih rade dobro za vaš probavni sistem za vrijeme trčanja. Većina elitnih trkača ima određeno vrijeme kad jedu prije trke i koje namirnice jedu. Plan ishrane može smiriti živce i nerovozu na dan trke i spriječiti probleme sa želudcem.

Kiša ili sunčan dan

Zapišite kakvo je vrijeme bilo. Da li je bilo vlažno ili je bilo sunčano? Da li je kišilo?

Ostvarite postavljene ciljeve

Dokazano je da su ljudi više posvećeni ostvarivanju ciljeva kad ih zapišu. Zato zapišite vaše ciljeve na papir i ostvarite ih.

Skontajte šta vas pokreće

Koristite dnevnik trčanja ne samo kao mjesto pisanja informacija o vašem trčanju nego možete pisati i priče drugih trkača koje su vas inspirisale. Svi podaci koje zapišete mogu da vam pomognu da postignete najbolje rezultate u trci i lično istraživanje će vas podsjetiti na to šta volite, a šta ne volite.

Planirajte da uspijete

Zamislite vašu trku. Sjedite i zatvorite oči i zamislite sliku kako će vaša trka biti idealna i zapišite to.