You are currently viewing 5 razloga da zavolite ljetnu sezonu trčanja
Izvor: pixabay.com

5 razloga da zavolite ljetnu sezonu trčanja

U ljetnim danima smo. Nepodnošljivo je vruće i vlažno, a vi imat desetak stvari koje morate uraditi prije vikenda. Lako je shvatiti zašto trčanje zauzima zadnje mjesto za vrijeme ljetne sezone, ali je ipak jedna od najboljih sezona za trčanje. Evo zašto:

1. Dugi dani znače više dnevne svijetlosti

Sa ranim izlaskom sunca i kasnim zalaskom sunca sad imate više vremena nego ikad za trčanje. Ustanite rano ili ostanite do kasno kako biste pobjedili ljetne vrućine, a ipak uživate u dnevnoj svjetlosti i suncu.

2. Možete manje trčati

U sezoni maratona koji se uglavnom trče u proljeće i jesen, ljeto je vrijeme za manje trčanja i fokusiranja na brzinu. Trčite samo 5 – 8K ili najviše 10 – 16K, ali dodajte interval brzine treningu, tempo ili brdo za izgradnju brzine i snage. Uradite ovo nekoliko puta sedmično.

3. Učiniti će vas mentalno jačim

Naravno, za vrijeme trčanja u vrućim i vlažnim uslovima možda se nećete osjećati sjajno, ali mentalno ćete biti jači. Usredočite se na završetak svih vaših trčanja osjećati ćete se snažno čak i ako to znači da ćete krenuti sporije nego inače. Budite sigurni da ste hidrirani i da ste napunili gorivo.

4. Opcije za trčanje su ogromne

Za razliku od hladnijih sezona kad su određeni putevi i staze zatvoreni ljeto omogućava da istražite nove staze i pravce. Zemljani putevi, školske staze i tehničke staze su otvorene i dostupne da se istraže, zato, idite tamo i trčite.

5. Dvije riječi: hladno piće

Održavanje hidratacije je neophodno, pa budite sigurni da uživate u ledenom napitku nakon najtoplijeg, najtežeg i najdužeg trčanja.