You are currently viewing 5 načina kako da spriječite probleme sa želucem
Izvor: Photo by Chanan Greenblatt on Unsplash

5 načina kako da spriječite probleme sa želucem

Mjesecima ste žrtvovali svoje vrijeme, rano ste ustajali umjesto da spavate i trenirali ste na snijegu sve za ovaj dan. Iako se osjećate spremnim da ispunite ciljeve, problemi sa želucem kao što su mučnina, poremećaj želuca, dijareja i nadutost mogu sabotirati učinak.

Nijedan trkač ne bi trebalo da ima problem sa želucem jer bi problemi mogli da potkopaju njihov naporan rad. Pročitajte 5 savjeta o ishrani kako biste prevazišli probleme sa želucem, tako da možete dostići svoje ciljeve tokom dana.

Pratite šta jedete prije trčanja

Neke namirnice češće od drugih uzrokuju probleme sa želucem. Dok salata sa grahom, orasima i avokadom može zvučati kao dobar izbor prije trčanja, ona može izazvati probleme sa želucem. Zbog visokog sadržaja vlakana može uzrokovati gasove i visok sadržaj masti odlaže pražnjenje želuca. Ostale namirnice koje biste trebali izbjegavati prije trčanja su šećeri, alkohol i kofein koji ubrzava kretanje hrane kroz crijeva.

Ostanite adekvatno hidrirani

Dehidracija za vrijeme trke također može izazvati probleme sa želucem, dehidracija smanjuje dotok krvi u crijeva što negativno utiče na probavu. Ovo je jedan od razloga zašto imate problema na kraju trke. Potreba za tečnošću za vrijeme trke su različite za svakog sportistu. Pobrinite se da uđete u trku dobro hidrirani i da imate plan hidratacije za vrijeme trke kako biste spriječili dehidraciju.

Pogledajte koncentraciju ugljikohidrata

Dok uzimanje ugljikohidrata za vrijeme vježbi izdržljivosti poboljšavate performanse, konzumiranje ugljikohidrata može da doprinese problemu sa želucem ako se pravilno ne konzumiraju. Previsoka koncentracija ugljikohidrata dovodi do povlačenja vode u stomak što dovodi do problema sa želucem kao što je dijareja. Uzmite energetske gelove koji su koncentrisani izvori ugljikohidrata sa vodom. Također, izbjegavajte tečnost sa koncetracijom ugljikohidrata većom od 10%.

Trenirajte vaš žeuldac

Baš kao što trenirate mišiće tako treba da trenirate i želudac. Za vrijeme treninga možete vježbati želudac sa gorivim koje planirate konzumirati za vrijeme trke. Ovo spriječava probleme sa želucem i poboljšava apsorbciju ugljikohidrata.

Vježbajte plan ishrane za dan trke

Koristite svako dugo trčanje kao trening za dan trke. Jedite uvijek istu hranu, koju planirate jesti dan prije trke, noć prije vašeg treninga dugog trčanja. Uvijek isti doručak prije dugog trčanja i vježbajte uzimanje istog goriva za vrijeme treninga, koji će vam biti dostupan i na dan trke.  

Za svo vrijeme i energiju koju uložite u treninge, ne dozvolite da vas problemi sa želucem  spriječe da postignete vaše ciljeve na dan trke. Trenirajte svoj želudac baš kao što trenirate i vaše tijelo i biti ćete spremni za uspjeh na dan trke.