You are currently viewing 5 razloga da počnete sa trail trčanjem
Izvor: unsplash.com

5 razloga da počnete sa trail trčanjem

Bilo da idete u vaš lokalni park ili se krećete kroz staze na planinama, trail trčanje se značajno razlikuje od trčanja na cesti, traci ili atletskoj stazi. Ako nikada niste isprobali trail trčanje, sada je vrijeme za to.

Evo nekoliko razloga zbog kojih biste trebali krenuti u prirodu s nekoliko savjeta za početak.

Duga, neometana trčanja

Nema semafora, nema raskrsnica, duge sekcije staze, sve to skupa stvara odličnu aerobnu sesiju. Bez smetnji koje dolaze sa trčanjem na cesti, lahko možete ući u kolosijek, obraćajući pažnju na svoje tijelo, disanje i učinkovitost.

Mekana površina

Trenirajte što je više moguće na mekšim površinam kako bi umanjili mogućnost povrede i omogućili brži oporavak za slijedeći trening.

Prirodni fartlek

Brdska staza će stvoriti mnogo veće varijacije u brzini otkucaja srca od trčanja po ravnom. Ovaj prirodni fartlek nudi lijepu mentalnu pauzu od strukturiranih intervala, ali i izgrađuje vaš prag izdržljivosti i mentalnu snagu.

Agilnost i fokus

Trail trčanje zahtijeva fokus i koncentraciju, posebno na neravnom terenu.
Obraćanje pažnje na koji se način vaše tijelo kreće i radi čini vas jačim trkačem.

Jačanje stabilizirajućih mišića

U trail trčanju se može naći dosta bočnog trčanja gdje tijelo mora da koristi stabilizirajuće mišiće i tetive članka kako bi održali stabilnost. Kada se doda vašem cjelokupnom programu treninga, ova vrsta trčanja vam daje dobro zaokruženu, funkcionalnu snagu.