You are currently viewing 5 najgorih navika trkača
Izvor: unsplash.com

5 najgorih navika trkača

Istraživanja pokazuju da 37-56% trkača svake godine završi sa povredom. Ako ste trkač, ova statistika vas vjerovatno ne iznenađuje jer ste i vi ranije bili povrijeđeni.

Mnoge nelagodnosti specifične za sport se mogu izbjeći pažljivim i proračunatim planom za trening. Prvo pravilo: Plan koji pratite treba da bude prilagođen vašim individualnim potrebama. Ono što funkcioniše za vašeg prijatelja, možda nije dobro za vas.

Ali osim odabira pravog pripremnog plana za trku, možete povećati rizik od povreda ako zanemarite određene preventivne mjere.
Pet najgorih navika koje većina trkača radi i razlozi zbog kojih bi trebali prestati da ih radite ako žeilte da budete bez povrede:

1. Trenirate više nego što vaše tijelo može da podnese

Istraživanja navode da pola do tri četvrtine povreda u trčanju nastaju zbog pokreta koji se stalno ponavljaju. Do takvih povreda dolazi jednostavno zato što trčite više nego što vaše tijelo može podnijeti. Za mnoge trkače to znači prebrzo dodavanje kilometraže. Treneri obično daju instrukcije svojim sportistima da poštuju pravilo od 10%, što ih spriječava da povećaju svoju kilometražu za više od 10% iz jedne nedjelje u drugu.

2. Ne radite vježbe za jačanje kukova

Malo dodatnog treninga za snagu može imati veliki uticaj u prevenciji povreda. Kada su određeni mišići slabi, drugi moraju trpiti dodatni napor – to može preopteretiti jače mišiće što može dovesti do povećane upale i drugih povreda.
Slabost u mišićima koji stabiliziraju kukove uzrokovali su atipične mehanike donjih ekstremiteta i povrede.

3. Uvijek trčite po istoj površini

Istraživanja su počela da pokazuju da varijabilnost u načinu na koji trčite može pomoći u spriječavanju povreda. Iako postoji mnogo načina da ovo uradite, najlakše bi bilo da promjenite površinu na kojoj trenirate.
Jedan dan trčite po trotoaru, drugi dan po travi, trći na trail stazi, na taj način aktivirate različite mišiće i izbjegavate preopterećenost.

4. Nosite patike koje su u modi, a ne one koje su najudobnije za vas

Udobnost je najvažniji faktor koji treba uzeti u obzir pri odabiru patika.
Određene patike su lijepe na prvi pogled ali ako su neudobne zaboravite na njih. Isprobajte nekoliko pari patika i izaberite one u kojima ćete se osjećati najbolje za vrijeme trčanja.

5. Preskačete dane odmora

Ako postoji samo jedan savjet koji ćete slijediti, trebalo bi da bude ovaj: Poslušajte svoje tijelo. Ako se osjećate neuobičajeno iscrpljeno ili osjetite bol koja se ne smiruje, odmorite nekoliko dana i otiđite na pregled kod doktora. Rano spriječavanje povreda je ključ za dugovječnost u trčanju.