You are currently viewing Koristi od izlaganja suncu
Izvor: pexels.com

Koristi od izlaganja suncu

Trkači su među sportistima koji najviše vremena provode napolju. Dok dobivaju određenu dozu “vitamina sunca” trkači su također izloženi većem oštećenju kože zbog izlaganja suncu.

Istraživanje je pokazalo da su trkači maratona imali nadprosječan broj mladeža i nadprosječnu starost. Istraživanje je pokazalo da nije samo dodatna izloženost ta koja čini trkače ranjivim, ali i činjenica da dugotrajno intenzivno vježbanje dovodi do suzbijanja imunološkog sistema, ostavljajući kožu s povećanim rizikom od oštećenja.

Da li biste se trebali odreći “vitamina sunca” kako bi sačuvali svoju kožu? Apsolutno ne. Provoditi vrijeme napolju na suncu omogućava vašem tijelu da apsorbuje vitamin D, vitamin koji je uključen u apsorpciju kalcija i fosfora i stoga je neophodan za održavanje koštane mase. Nizak nivo vitamina D takođe je povezan sa autoimunim bolestima, hipertenzijom i povećanim rizikom od nekih vrsta raka.

Nedavno istraživanje je pokazalo da vitamin D nije jedini razlog da izađete na sunce. Istraživači su otkrili da se azotni oksid koji se nalazi u koži aktivira sunčevom svijetlošću.  Azotni oksid ima sposobnost da širi krvne sudove, što smanjuje krvni pritisak i smanjuje rizik od  moždanog udara i srčanog udara.

Druge koristi od sunčevog aktiviranog azotnog oksida mogu biti još atraktivnije za sportiste. Istraživanja su pokazala da trkači koji su proveli 20 minuta pod UV svijetlom su imali bolje rezultate nego kad se nisu izlagali suncu.

Pokušajte se izlagati suncu nekoliko minuta svaki dan. Uzmite odmor i pravilno jedite kako bi vaš imunološki sistem bio u vrhunskom stanju. Ono što je najvažnije, uživajte u “vitaminu sunca”.