You are currently viewing 5 najčešćih povreda kod trkača
Izvor: pexels.com

5 najčešćih povreda kod trkača

Povrede su neizbježni dio treninga. Trčanje je veliki pritisak na tijelo i prije ili kasnije većina trkača će na neki način biti povrijeđena.

Sigurno postoje stvari koje možemo (trebamo) uraditi kako bi spriječili i izbjegli povrede i održali optimalno zdravlje. To uključuje istezanje, trening snage, zagrijavanje, postepeno povećanje volumena i traženje medicinske podrške kad je potrebno.

PFPS

Patelofemoralni bolni sindrom (PFPS) se također naziva i trkačevo koljeno i daleko najčešća povreda kod trkača za koju se sumnja da pogađa do 50% svih trkača u nekom trenutku. Stanje predstavlja lokalizirani bol – obično tup i bolan, ali ponekad oštar i intenzivan – na gornjem (prednjem) dijelu koljena. Bol se obično javlja kad trčite i može prestati kad se aktivnost prekine.  Bol je često rezultat komplikovane kombinacije napetosti mišića, slabosti i upale. Uzimanje ibrufena može da ublaži bol.

Plantarna fascija

Plantarna fascija (PF) je bol koja pogađa petu i dno stopala. Obično se pokreće polako i postepeno tokom nekoliko dana i sedmica, ali na kraju postaje ozbiljno jer oslabljuje trčanje i čak hodanje postaje izazov. Bol može biti posebno intenzivna nakon perioda odmora posebno ujutro ili nakon dugog sjedenja. Kad bol postane nepodnošljiva odmor je često jedina opcija za potpuni oporavak za koji nažalost treba vremena.  Krioterapija se uvijek koristi u liječenju plantarnog fascitisa i masaža bolnog područja ledom uz napomenu da ne traje duže od petnast  minuta. Druga opcija je promjena obuće, pokušajte sa ortopedskim pomagalom i fizoterapiju kako bi se ispravila neravnoteža u hodu.

Ahilova tetiva

Tendinitis je lokalna upala tetive – fleksibilno ali neelastično tkivo koje veže mišiće na kost – i često je uzrokovano prekomjernom upotrebom. Iako može da utiče na sve tetive kao što su one u donjim dijelovima nogu i stopala, ahilova tetiva je načešće mjesto za napad. Simptomi se kreću od tupih bolova i otoka lokalnog područja do peckanja cijelog zgloba. Bol se obično pogoršava tokom i neposredno nakon aktivnosti, a zatim prati ukočenost i oticanje koje ograničava kretanje. Nasteroidni protiv upalni lijekovi, jastučići za pete i jačanje tetiva su uobičajene mogučnosti liječenja.

Bol u cjevanici (Shin splints)

Ponekad se naziva sindrom medijalnog tibijalnog stresa i čine 10 do 20 posto povreda kod trkača. Bol u cjevanici je bol koji se proteže duž prednje strane na potkoljenici i može se kretati od blage do teške. Najčešće su uzrokovane  mikro traumom vezivnog mišićnog tkiva, uobičajenim kod novih i neiskusnih trkača i onih koji prebrzo povećavaju svoj trening. Odmor, led, dizanje noge su najosnovnije opcije tretmana dok se nasteroidni protiv upalni lijekovi koriste za smanjenje upale i bola. Važno je da nosite udobnu i odgovarajuću obuću, kao i da trenirate postepeno.

Sindrom trenja iliotibijalne trake (ITBS)

ITBS vanjska strana noge od kuka do koljena. Kod pojačane zategnutosti iliotibijalne trake povećano je trenje trake i spoljašnjeg kondila butne kosti iznad linije zgloba koljena i to uzrokuje bol. Ovaj bol ima tendenciju da se povećava dok trčite i predstavlja se kao probadanje na spoljašnjem dijelu koljena. Istezanje ITBS – a može pomoći u oslobađanju napetosti, ali rad na jačanju zadnjice je također nephodan za potpuni oporavak.