You are currently viewing 4 savjeta kako da poboljšate performanse na 5K
Izvor: pixabay.com

4 savjeta kako da poboljšate performanse na 5K

5K je jedna od najpopularnijih udaljenosti, zato što se večina trkača može pripremiti za 5K za samo nekoliko sedmica. Ovo je prilika da ljudi osjete čar trkanja sa drugim ljudima.

Međutim, uprkos tome što je ovo veoma kratka distanca početnici i iskusniji trkači ne bi trebali podcjenjivati ovu trku. Zato što je udaljenost kratka moguće je trčati na veoma visokom intenzitetu. Ako želite novi lični rekord 5K zaista može gurnuti vaše tijelo do granica. 4 savjeta kako da poboljšate performanse na 5K.

1. Uradite intervalni trening visokog intenziteta

5 kilometara se prelazi relativno brzo, ali ovo je razlog zašto 5K može uraditi na veoma brzom tempu. Sigurno je da ćete trčati iznad anaerobnog praga. Ovo znači da kisik koji uzimate nije dovoljan za metabolizam povećanih laktata, što dovodi do nakupljanja laktata u vašem tijelu. Zavisno od toga koliko nastavljate da radite, ova izgradnja neizbježno dovodi do pada performansi i može da dovede do potpune iscrpljenosti. Intenzivni treninzi visokog intenziteta mogu pomoći da trenirate vaš prag laktata. Ovo vam omogućava da trčite velikom brzinom duži vremenski period.

2. Dobra rutina zagrijavanja čini vas bržim trkačem

Nema vremena za udobnost na 5K trci. Vaše tijelo mora da bude spremno da radi na visokom intenzitetu odmah. Zato pravilno zagrijavanje prije trke je krucialno za vaše performanse. Zagrijavanje bi trebalo da vas pripremi fizički i mentalno za nadolazeću trku.

3. Nemojte početi previše brzo

Mnogi neiskusni trkači imaju tedenciju da prebrzo počnu 5K. Trku uvijek treba trčati taktički, tako da uvijek brže trčite drugi dio trke u odnosu na prvi. Pokušajte na treningu trčati tempom trke, možda pronađete tempo kojim ćete trčati na dan trke.

4. Jedite vaš zadnji obrok prije početka trke

Vaš zadnji obrok bi trebao da bude dva do četiri sata prije početka trke. Dobar izbor su namirnice koje imaju visok nivo ugljikohidrata i malo vlakana sa kombinacijom puno tečnosti. Neposredno prije trke možete popiti malu količinu sportskih pića. Ono što želite da izbjegnete po svaku cijenu je da počnete trku sa punim stomakom.