You are currently viewing 4 manje poznate ali česte povrede kod trkača
Izvor: pixabay.com

4 manje poznate ali česte povrede kod trkača

Svaki trkača tokom trkače karijere je barem jednom imao problema s koljenom. Kad imate povredu koljena postoji mnogo drugih problema koji se mogu pojaviti usput.

Nekoliko najtežih povreda koje su manje poznate i prijedlozi kako da ih liječite.

1. Kuboidni sindrom

Kuboidna (kockasta) kost je mala klinasto oblikovana kost na vanjskoj strani stopala. Podržava spoljašnju stranu stopala i uključena je u sve pokrete stopala. Kad je ova kost povrijeđena, hodanje može biti ekstremno bolno i trčanje je također još bolnije nego hodanje.

Kuboidna povreda se širi kad se kost spusti i postane ograničena. Kad imate ovu povredu možete imati osjećaj kao da stojite na nečemu što izaziva oštru bol u stopalu. Stopalo apsorbuje veliku težinu kad trčite i to dva i po puta težinu trkača. Na stopalu ima 26 kostiju koje se šire kad su izložene šoku. Međutim, ako se ne krećete pravilno, stopalo se ne može proširiti i to može prouzrokovati bol. Do bola u ovoj kosti dolazi iz više razloga: zbog istegnuča članka, loša biomehanika, loše kratanje članka ili disfunkcionalno opterečenje cijelog tijela.

2. TFL bol

Mišić tensor fascia latae (TFL)je mišić pokretač kuka koji je odgovaran za povlačenje kuka gore (savijanje kuka), pomijeranje kuka (pomjeranje noge u stranu), srednju rotaciju kuka (okratanje nogu unutra) i stabilizaciju kukova i karlice. Kad vam je TFL zategnut, trčanje i hodanje mogu da budu ekstremno bolni, ali ako primjetite na vrijeme da imate problem lagana masaža i mobilnost trebali bi pomoći kod ublažavanja simptoma.

Do ovog mišića je teško doći, ali ležanje na nekoj maloj lopti odličan je način za pristup ovoj tački – ako je ovo istezanje bolno na početku, odmarajte i budite strpljivi dok se ovaj mišić opušta.

3. Posterior Tibial Tendonitis

Ovaj problem se nekad prestavlja kao problem potkoljenice, ali je u pitanju drugačija povreda. Ova tetiva se nalazi iza članka i spaja se s mišićom lista i cjevanicom. Glavna uloga joj je stabilizacija članka i podupire luk stopala.

Ako osjećae zategnutost u stopalu, potkoljenici i listovima počnite masirati stopala s loptom za golf ili samo masirajte stopala. Calf raises (podizanje na prstima) je dobar način za jačanje ovog područja.

4. Burzitis

Burzitis koljena javlja se najčešće kod trkača. Bursa (koja postoji i u drugim dijelovima tijela) je napunjena tečnošću. Ovo bi trebalo smanjiti pritisak između kostiju i tetiva. Ova povreda dolazi od prekomjerne upotrebe i trkači bi trebali razmisliti o pauzi ako osjećaju stalan bol u koljenima. Osjećati ćete da bol dolazi iznad koljena iako je bol u koljenu.

Jedan od najboljih načina da istegnete bursu u koljenu je da radite “heel slide”. Lezite na leđa tako da vam je jedna noga ispružena, a druga savijena. Polako gurnite savijenu nogu prema stražnjici i osjeti ćete istezanje koljena.