You are currently viewing Zdrava hrana koja može da izazove upalu
Izvor: pixabay.com

Zdrava hrana koja može da izazove upalu

Da li često vježbate i jedete dobro ali i dalje se ne osjećate dobro? Nažalost, čak i ako konzumirate hranu koja se smatra zdravom, postoji šansa da sve dobre namirnice ne funkcionišu u vašem organizmu.

Većina trkača zna da šećeri i alkohl nisu idealni za performanse i znaju da postoje mnogi ljudi sa intolerancijom na gluten ili mliječne proizvode – ali postoje i druge zdrave namirnice koje mogu izazvati pustoš u sistemu nekih ljudi. Ako jedete dobro izbalansiranu hranu i osjećate se dobro, nastavite da radite ono što radite, ali ako vam treba odmor možete da pokušate da se odreknete određene hrane nekoliko sedmica.

Ako znate da se ne osjećate dobro, ali ne možete odgonetnuti šta čini da se osjećate loše, postoje određene vrste hrane koju bi trkači mogli da eliminišu da vide da li će se osjećati bolje. Kad eliminišete hranu pobrinite se da to zaista uradite inače nećete znati da li je ona uzrok problema. Preporučuje se tri sedmice eliminacije hrane prije ponovnog vraćanja određene hrane u ishranu.

Šest je glavnih alergena mliječni proizvodi, gluten, soja, kofein, alkohol i prerađeni šećeri. Alkohol je štetan za sve ali druga hrana varira od osobe do osobe. Vjerovatno je da ćete se osjećati bolje ako eliminišete sve ove namirnice ali je vrlo restriktivno. Nije preporučljivo da ovako nešto pokušate oko velikog treninga ili ključne trke.

Pored ovih šest alergena postoje namirnice koje mogu izazvati upale koje nisu toliko poznate. Povrće velebilje koje uključuje paradajz, paprika, patlidžan i krompir su zdrave namirnice ali ne odgovaraju svima. Ako imate bolove u zglobovima ova hrana je nešto što bi trebali izbaciti jer povećavaju upalu u području zglobova. Ostale namirnice bogate hranjivim tvarima o kojima trebate razmisliti ako se ne osjećate dobro su orasi, kikiriki, bademi i crveno meso.

Da li svi trkači trebaju da prestanu da jedu ove namirnice? NE. Ovo su samo primjeri namirnica koje se najčešće konzumiraju i koje mogu biti neočekivan uzrok upale.