You are currently viewing Zašto čak i zdravi trkači trebaju da provode vrijeme na bazenu
Izvor: pixabay.com

Zašto čak i zdravi trkači trebaju da provode vrijeme na bazenu

Ako je trkač u bazenu onda to nije dobar znak. Ako je trkač u bazenu to znači da je povrijeđen. Bazen je obično posljednje mjesto gdje trkači žele da budu. Budući da se 90 posto trkača povrijedi u nekom dijelu godine, trkači ne mijenjaju trenerku za kupaći sve dok to nužno nije jedina opcija.

Istraživanje pokazuje da je vrijedno preispitati našu vezu sa vodom. Od jačanja i popravljanja mišića, kondicije do jačanja jezgre, postoji mnoštvo pogodnosti koje nudi vrijeme provedeno u bazenu. Ne morate biti povrijeđeni da biste koristili pogodnosti.

Način kako da uključite vodu u vaš trening plan:

Trčanje u vodi

Jedan od maratonaca preporučuje da 6 puta u sedmici provodite minimalno 45 minuta u bazenu: jedan dugi interval i 5 laganih do umjerenog oporavka. Džoging u vodi ublažava napetost i umor mišića. Trening u bazenu je također i mentalni trening. Trčanje u vodi je teško i zahtjeva fokusiranje.

Da biste maksimalno iskoristili pogodnosti vode koristite plutajući kaiš koji vam omogućava da održavate pravilan oblik.

Lagano plivanje

Iskusni maratonci pored treninga na kopnu uključuju u svoje planove i trening plivanja u bazenu. Lagano plivanje u trajanju od 30 – 60 minuta tri do pet puta sedmično. Voda djeluje tarapeutski na noge i tijelo.

Ako ste umorni, plivanje može da bude alternativa za oporavak. Čak i ako ste zdravi i možete da trčite veliki broj kilometara, bazen je sjajno mjesto za terapiju i oporavak.

Vruća kupka

Jedna od metoda koja vam može pomoći je toplinska terapija poslije trčanja. Za vrijeme boravka u vrućoj vodi udvostručuje se količina krvi koja se ispumpava, djelujući kao pasivni kardiovaskularni trening.

Neka vam pređe u naviku da poslije trčanja nekoliko puta u sedmici koristite vruću kadu. Umjesto da ovo smatrate zadovoljstvo poslije trčanja, neka vam bude dio treninga. Vruća kupka nudi niz pogodnosti kao što su poboljšanje izdržljivosti, poboljšava fokus, smanjuje stres i pruža bolji san.

Ako želite da se oporavite neka vam bude ugodno u bazenu. Ako želite dodati malo arobenog rada u bazenu, preporučujemo 20 – 30 sekundi ubrzanja bez izazivanja velikog mišićnog umora.