You are currently viewing Prednosti i nedostaci uzastopnih trka
Izvor: pixabay.com

Prednosti i nedostaci uzastopnih trka

Dok većina trkača zakazuje jednu ili dvije trke godišnje, neki se odlučuju da idu na trku skoro svaki vikend. Ovo je takozvana “serijska trka” i može da izgleda kao luda ideja jer možete završiti u povredama, ali za neke može da ponudi jedinstvenu i neouobičajenu priliku za napredovanje.

Šta je “serijska trka”?

Iskreno ovaj termin ne postoji. Ipak postoje mnogi trkači koji mogu reći da poznaju trkače koji se puno trkaju, toliko često da se ova njihova navika može opisati kao serijska. Dok se neki trkaju svaki vikend za većinu je ovo pretjerivanje. Bez obzira koliko trka trčite, uzastopne trke mogu imati prednosti i nedostatke.

Dobro

Prednost trke redovno uključuje upoznavanje, udobnost i iskustva u danu trke. Utrke i veliki trkači događaji imaju tendenciju da budu stresni za većinu trkača, tako da često u događajima koji nisu važni može biti odličan način da se nosite sa živcima i anksioznošću na dan trke, kao i da se naviknete na raspored, rutinu i aktivnosti koje se odvijaju na dan trke.

Što se više trkate to više vježbate rutinu prije i poslije kao i za vrijeme trke/ strategija koja vodi do najvećeg uspjeha. Koristeći neke trke kao trening usavršavate rutinu idealnog dana trke i odlično je da idete na neke manje trke kad vam se bliži vaša ciljana trka.

Trke biste trebali koristiti kao nekonvencionalni tip treninga na kojima trčite najteži sedmični napor, poslije trke uzmite odmor i opravite se i pripremite se za sljedeću trku. Vremenom će se tijelo prilagoditi naporima trke i poboljšati i omogućiti će vam još više performansi u budućim trkama.

Konačno, ove se trke trebaju smatrati suštinskim dijelom dobrog plana treninga koji vam može pomoći da odredite da li ste na pravom putu da postignete svoje ciljeve i odredite ciljeve za predstojeću trku.

Loše

Kao što možete i očekivati previše trka može imate brojne negativne i neželjene posljedice. Jedna od negativnih posljedica je to da je malo vjerovatno da ćete postaviti novi lični rekord. Pogotovo ako se odlučite za istu udaljenost svaki put. I ako ne uspijete naći vrijeme da ubacite kvalitetne treninge između trka, vaše tijelo će se upoznati sa ponovljenim stimulansom.

Ružno

Možda je najočigledniji i najznačajniji nedostatak čestih trka je vjerovatnoća da se povrijedite. Trke su teške. Izazivaju vas da trčite najbržim tempom koji možete održavati na određenoj udaljenosti. Kako god trka uzima danak i zahtjeva opravak nakon trke. Vaše srce, pluća, mišići, kosti, zglobovi pa čak i vaš metabolički sistem su pogođeni teškim naporima kao što je trka i svi trebaju vremena da se oporave i prilagode naporima.