You are currently viewing Zašto biste trebali konzumirati gluten
Izvor: pixabay.com

Zašto biste trebali konzumirati gluten

Dijeta bez glutena je već desetoljećima na radaru zdravstveno osvještenih ljudi. Dijeta je namijenjena osobama koje boluju od celijakije, ali je postala popularna među sportašima.

Studija koja je rađena 2015 godine pokazala je da 41 posto sportista slijede dijetu bez glutena.

Svakako ima ljudi koji trebaju da izbjegavaju gluten, to su ljudi sa celijakijom. Celijakija je autoimuni poremećaj koji izazva reakcije na gluten u tankom crijevu. Neki ljudi imaju visok nivo intolerancije na gluten sa nizom nus pojava. Ove neželjene pojave uključuju: nadutost, glavoblju, bol u stomaku, proljev i zatvor. Problem je što probleme sa želudcem može da izazove mnogo drugih stvari.

Međutim, nedavno objavljeno istraživanje ukazuje na to da kod mnogih ljudi gluten ne izaziva poblem sa želudcem. Istraživači su otkrili da kod zdrave populacije, brašno koje sadrži gluten ne uzrokuje probleme. Također sugeriraju da postoji potencijalno kliničko opravdanje za prihvaćanje glutena ako nemate celijakiju ili osjetljivost na gluten.

Studija iz 2017 godine Američkog udruženja za dijabetes ispitala je opasnost od isključivanja glutena kod zdrave populacije i otkrila da bi ovo moglo rezultirati manjim unosom vlakana i nedostatkom hranjivih tvari usljed konzumiranje samo određene hrane.

Zdrava ishrana je poželjna. Dok otkrivaju šta je zdravo, sportaši mogu da upadnu u rutinu nezdrave ishrane, ako nemaju inforacija o tome šta je zdravo. Mnogi sportaši prave listu hrane koju ne jedu – koja često uključuje gluten – i ovo može izazvati velike probleme.

Ako niste osjetljivi na gluten, proizvodi koji sadrže gluten su odlični prije trčanja. Namirnice koje treba da jedete prije maratona su namirnice koje se lako probavljaju i ne stvaraju probleme dok trčite. Namirnice koje sadrže gluten obično se podudaraju sa ovim opisom. Na primjer: bijeli hljeb, žitarice i tjestenina.

Važno je konzumirati raznovrsnu hranu. Ako ste neko ko može da podnese gluten onda nema razloga da ga ne konzumirate.