You are currently viewing Savjeti za prevenciju žuljeva
Izvor: pexels.com

Savjeti za prevenciju žuljeva

Uz malo pažnje, žuljevi se u većini slučajeva mogu izbjeći kako ne bi stvarali previše problema kada trčite.

Ove bolne s tečnošću pune lezije na vanjskoj strani kože – najčešće na stopalima – uvijek imaju sloj kože koji ih prekriva. Njihova boja može biti u rasponu od bistre do crvene ili plave ako su krvni sudovi pukli. Ako pažljivo pratite svoje tijelo, osjetit ćete žulj prije nego se formira. Područje će se početi osjećati “vruće” i neugodno. Ako na kratko stanete s treningom žulj se neće formirati, međutim ako nastavite bez sumnje će se pojaviti na vašim stopalima. Mali žulj može biti naporan i pomalo peckati. Veći žulj može postati toliko bolan da će vas primorati da prestanete da trenirate.

Uzroci

Loša obuća: Obuća koje je prevelika ili premala može uzrokovati da se vaše stopalo previše miče ili da neprestano udara u stranu obuće. Ovakva vrsta trenja uzrokuje žuljeve.

Pogrešne čarape: Nošenje čarapa koje su prevelike, premale ili koje su napravljene od iritantnog materijala može uzrokovati žuljeve. Isto tako ne nošenje čarapa može uzrokovati probleme.

Izbočeni dijelovi stopala: Ponekad istaknuti dio stopala kao što je deformisani palac može imati trenje uz obuću i to onda dovodi do problema.

Previše vlage: Ako trenirate u obući koja je vlažna od znoja ili kiše, to će prouzrokovati da vaše stopalo klizi i izaziva trenje.

Promjena površine na kojoj trenirate: Trenje koje nastaje kada trčite na vrućoj površini kao što je asfalt može prouzrokovati nastanak žuljeva. Isto tako mijenjanje površine može biti krivac.

Kako se riješiti žuljeva

Ispraznite žulj. Ako je žulj velik i bolan, prokuhajte iglu ili žilet 15 minuta kako bi ih sterilizirali. Očistite područje gdje se žulj nalazi alkoholom i blago ga probušite dva ili tri puta. Tečnost će se isprazniti i olakšanje bi trebali osjećati odmah. Ne skidajte komad kože koji služi kao “prekrivač” žulja. Taj komad kože će služiti kao zaštita za nježnu kožu ispod. Očistite to područje anitseptikom i stavite flaster.

Kako izbjeći buduće probleme

  • Nanesite vazelin ili puder od talka na površine koje često stvaraju plikove. Ovo će smanjiti trenje;
  • Promijenite čarape, obuću ili površine koje uzrokuju probleme;
  • Stavite zaštitne uloške ili druge proizvode koji su namjenjeni za rješavanje ovakvih problema;
  • Kod hroničnih problema riješenje može biti modifikacija obuće.