You are currently viewing Vrijeme je da počnete sa pripremama za jesenske trke
Izvor: pixabay.com

Vrijeme je da počnete sa pripremama za jesenske trke

Zbog mnogo razlog, ljeto je zapravo najgore za trčanje: vruće je, vlažno i čini se da imaju i druge aktivnosti koje biste mogli raditi za vrijeme ljeta. Jesen je udaljena samo nekoliko sedmica – sa dolaskom jeseni dolazi jesenska sezona trka – sad je pravo vrijeme da počnete sa pripremama za trku.

Bez obzira da li je prošlo nekoliko sedmica ili mjeseci od kad ste zadnji put trčali, sad kad su jesenske trke blizu nije vam teško da se vratite trčanju. Najbolji način da se vratite trčanju je da počnete polako, postavite kratkoročne ciljeve i slavite uspjeh. Evo kako:

Korak 1: počnite (polako)

Znate onaj motivacion citat…”Neka putovanja počinju samo sa jednim korakom”. U ovom slučaju ovo je promijenjivo i to doslovno. Svi moraju negdje početi. Bilo da namjeravate hodati 1km ili završiti vaš 15 maraton, fokusirajte se na to gdje ste sad i gdje ne želite biti sutra.

Jedno kad se obavežete da ćete da počnete, sljedeći bitan korak je stvaranje vremena za trčanja. Čak i 15 minuta je dovoljno. Najteži korak je izaći kroz vrata. Podijelite vaše planove sa prijateljima ili porodicom.

Korak 2: postavite kratkoročne ciljeve

Nakon što počnete sa trčanjem, treba vam razlog kako biste nastavili. Postavljanje ciljeva je efikasan način. Kratkoročni ciljevi mogu da budu dnevni, sedmični ili mjesečni ovo će vam dati mogućnost da pratite napredak i može vam dati stalnu motivaciju. Obavezno postavite niz ciljeva i nastojte ih ispuniti. Ne zaboravite postaviti specifične, realne, mjerljive i dostižne ciljeve.

Dnevni ciljevi: Zamijenite lift stepenicama. Zakažite 30 minuta trčanja. Napravite zdrav ručak umjesto da naručite.

Sedmični ciljevi: Trčite tri puta uključujući i dugo trčanje za vikend. Uradite vježbe snage, cora i fleksibilnosti. Kupite svježe voće ili povrće i napravite obrok koji inače ne biste.

Mjesečni ciljevi: Cilj je da pređete određen broj kilometara za mjesec dana. Pokušajte da trčite što više možete. Smanjite “junk” hranu.

Korak 3: Slavite uspjeh i zaboravite neuspjeh

Trkači su ljudi koji uvjek očekuju više od sebe. Vrlo je važno da slavite svaki vaš uspjeh, koji će vam pomoći u jačanju dobrih navika.

Također je veoma važno da nekad pustite stvari nema veze ako ste propustili trčanje, ako ste imali lošu trku.

Na kraju biti trkač znači uključivanje zdrave aktivnoti u život. Budite ponosni što ste trkač, slavite svaki svoj uspjeh i djelite svoju strast sa drugima.