You are currently viewing Trening crijeva može smanjiti probleme sa želucem
Izvor: pixabay.com

Trening crijeva može smanjiti probleme sa želucem

Trkači ne mogu samo trenirati noge nego moraju da treniraju i stomak. Prema nedavnoj studiji treniranje crijeva može umanjiti probleme sa želudcem na dan trke. Studija je rađena sa trkačima koji su trčali duže od 4h.

Studija je sugerirala da konzumiraju 90 grama ugljikohidrata savki sat za vrijeme trčanja na 60 posto vašeg VO2 max, primjeti se smanjeje stomačnih problema ili nelagode nakon svakodnevnog vježbanja dvije sedmice.

Preporučuje se dnevni unos kalorija 3 – 12 kilograma po danu. Ovo sve zavisi od tjelesne težine sportise. Unos ugljikohidrata za vrijeme aktivnosti bi trebao biti 30 – 110 kilograma/sat. Na primjer velika banana ima 31 gram ugljikohidrata i đevrek sadrži 55 grama ugljikohidrata.  

Unos ugljikohidrata je glavna tema kad je u pitanju izdržljivost jer mnogi trkači su na dijeti sa niskim udjelom ugljikohidrata.

Ketoza se postiže ograničenim unosom ugljikohidrata, obično na 50g po danu i maksimiziranjem unosa masti. Ovo znači da nema integralnih ili prerađenih žitarica, škroba ili mahunarki, ni voća, ni voćnih sokova, tjestenine, slatkiša i alkohola, ali ima crvenog mesa, ribe i drugih izvora ribe.

U osnovi ketogena dijeta je efikasna kad je u pitanju sagorijevanje masti, ali nije efikasna kad je u pitanju holistički pristup vježbanju. Tako da morate više da radite. Dijeta sa visokim udjelom masti i ketogena dijeta je uzrok smanjenja performansi.

Sagorijevanje masnoća je efikasno u aktivnostima visokog intenziteta, ali istraživanje sugerira da unos ugljikohidrata iz namirnica može poboljšati performanse.

Istraživači su otkrili da konzumiranje ugljikohidrata za vijeme aktivnosti izdržljivosti je odlična stvar. Izbjegavanje probavnih smetnji može se postići vježbanjem tehnike punjenja goriva.